Meteen naar de inhoud

Betaalmogelijkheden webshop + kosten

Inhoud

Overzicht betaalsystemen
Ideal – kosten
Paypal – kosten
Afterpay – kosten
Contracten
Overzicht betaalsystemen kosten

Een aantal jaren geleden was een veelgehoorde klacht bij webshops dat je alleen met een credit card kunt betalen, maar dat is verleden tijd. Een fatsoenlijke website biedt meerdere betaalmogelijkheden aan, zodat iedereen in aanmerking kan komen om het product te kopen én om het vertrouwen van de consument te winnen. Een overzicht van populaire betaalmethodes op webshops vind je hieronder:

Overzicht

Ideal

De toevoeging van Ideal als optie voor het online betalen is van groot belang geweest voor webshops. Door Ideal is het mogelijk geworden dat je met je gewone betaalrekening direct kunt betalen . Je selecteert je bank en betaalt via de door de bank gebruikte mogelijkheden. Ideal is een must voor elke Nederlandse webshop.

Credit Card

Een Credit Card zorgt ervoor dat je meteen het product kunt kopen. Als je op een buitenlandse webshop iets wilt kopen, is een Credit Card vaak een must. Visa en Mastercard zijn de meest gebruikte Credit card merken.

Paypal

Een combinatie van Credit Card en ideal betalen is Paypal. Je sluit een account af waar je geld op kunt storten en / of een Credit card aan kunt koppelen. Een Paypal account zorgt ervoor dat je niet steeds al je betaalinformatie bij de webshops hoeft in te vullen. Tijdens het kopen van een product, log je in op Paypal en de betaling wordt verder in orde gemaakt.

Afterpay

Afterpay combineert de voordelen van Paypal (je hoeft niet op elke webshop een apart account met bankgegevens aan te maken) met het achteraf betalen van producten. Pas als de producten geleverd zijn, ontvang je een betaaloverzicht die binnen 14 dagen ingevuld en voldaan moet worden aan Afterpay. Afterpay staat ook garant voor de betaling aan de webshop: Als de consument niet betaalt, keert Afterpay toch het bedrag uit aan de webshop. Dat betekent dat een webshop altijd zijn geld krijgt. De klant die bij jouw webshop via Afterpay iets heeft gekocht, betaalt dan niet aan jou maar aan Afterpay, achteraf. Afterpay neemt dus het risico over dat de klant niet betaalt.

Betaalsystemen gebruiken – kosten voor de webshop

Uiteraard is het belangrijk dat je meerdere betaalmogelijkheden gebruikt op je webshop, maar lang niet alle mogelijkheden zijn gratis door jou als beheerder te gebruiken. Veelgebruikte betaalmogelijkheden zijn:

Ideal

Ideal is een vorm van online “pinnen”. Betalen met Ideal maakt het voor de consument makkelijk om zijn eigen bank te selecteren en zo te kunnen betalen. Als ondernemer ga je dus met meerdere banken in zee en dat is makkelijk  via Ideal uit te voeren. Voor je kosten heeft dat wel invloed: je betaalt namelijk kosten voor het gebruiken van Ideal. Ideal is als module aan te schaffen bij banken of andere betaalproviders. De kosten kunnen uitgesplitst zijn in twee onderdelen:

1. Abonnement per maand:    
Je betaalt per maand een vast bedrag, waardoor de kosten per               transactie vaak wat lager uitvallen.

2. Kosten per transactie:            
Per keer dat er een succesvolle transactie via Ideal op je webshop wordt gedaan, betaal je een bepaald bedrag aan de bank / betaalprovider.    

In de regel is het zo dat hoe meer transacties er plaats vinden, hoe lager de kosten per transactie zijn voor het gebruiken van Ideal. Meestal berekenen de webshops de kosten voor de Idealbetalingen niet door aan de consumenten.

Bron: http://elephantcs.nl/wat-kost-ideal-voor-je-webshop/

Voorbeeldberekening

Stel: een webshop heeft 520 bestellingen in een jaar die via Ideal betaald zijn. De webshop is aangesloten bij de Rabobank. De kosten die de webshop dan betaalt aan Ideal, zijn:

1. Abonnement:                           €20 x 12 = €220
2. Eenmalige bijdrage:                 €100
3. Kosten per transactie:             520 x €0,25 = €130
Totaal:                                            €450,-

Paypal

Om Paypal te gebruiken, dien je ook een bedrag af te staan. Het standaard tarief voor zakelijke klanten is (per order) een combinatie van een vast percentage van de verkoopprijs en een vast tarief per transactie. Als je meer gaat verkopen, dan daalt het vaste percentage van de verkoopprijs.

Stel: Een webshop heeft 318 bestellingen die via Paypal zijn betaald. In totaal is er via Paypal€ 16.840 verdiend.  

De ondernemer dient dan het volgende bedrag af te staan aan Paypal:

*3,4% van het verkoopbedrag:                €16.840 x 0,034 =           €572,56
*Transactiekosten:                                    318 * €0,35 =                  €111,30
Totale kosten transactie                                                                     €638,86

Bron: https://www.paypal.com/nl/webapps/mpp/paypal-fees

Afterpay

De kosten voor een webshopbeheerder die betalen via Afterpay mogelijk maakt, zijn:

-€1,50 per transactie
-Risicopercentage van 3,35% – 4,24% van de totale orderwaarde. De berekening is verder gelijk aan die van Paypal.

Contracten

De échte hoogte van de betaling aan systemen zoals Pyapal en Afterpay kunnen per webshop verschillen. Het ligt maar net aan het aantal transacties. Vaak wordt op maat een afspraak gemaakt tussen de webshop en het betaalsysteem.

Overzicht betaalsystemen + kosten