Conversie!
Conversie is het toverwoord voor webshops en e-commerce (het zaken doen via het internet). Conversie wil zeggen dat een bezoeker op je webshop ook daadwerkelijk een klant wordt en dus een bestelling plaatst. De gemiddelde conversieratio (het percentage van je bezoekers die daadwerkelijk iets koopt) voor een webshop is rond 3.5%. Uiteraard kan dit erg variëren. Dat wil dus zeggen dat 3.5% van de webshopbezoekers ook daadwerkelijk iets koopt. Dat lijkt weinig, maar kijk eens naar je eigen gedrag op webshops en de mate waarin je daadwerkelijk iets koopt. Webshops worden ook erg vaak geraadpleegd voor extra informatie omtrent een product.
Je hebt als eigenaar van een webshop deels invloed op de hoogte van de conversieratio. Om de drempel voor de klant om te bestellen, te verlagen, dien je belangrijke beslissingen te nemen op het gebied van service en voorwaarden. De vuistregel is vaak: hoe mee je “voor je klant wilt doen”, hoe hoger de kosten uit kunnen vallen.
Een ijzeren wet: ALLES wat je bouwt, verandert, beslist, heeft invloed op je conversieratio.
Los van je assortiment en de gestelde prijs, zijn er nog een aantal andere conversieverhogende maatregelen:
–Uiterlijk van je website:
Een verzorgde site met een mooie visuele catch, duidelijke indeling en juiste informatie, zorgt ervoor dat het vertrouwen bij de consument kan toenemen. Aandacht voor vormgeving en tekst is hier heel erg van belang.
-Productpresentatie:
Het grote gemis van een webshop is natuurlijk dat je het product niet fysiek kunt proberen en direct mee kan nemen. Met nieuwe technologie, wordt dit “gemis” steeds kleiner. Probeer dan ook met goede productfoto’s, video’s en eventuele pas-mogelijkheden je product te presenteren. Wat zou jij doen? Naar diverse opticiens gaan en in de winkel, onder toeziend oog van medewerkers en klanten brillen gaan passen, of doe j dat liever alleen en online? Hieronder een voorbeeld van Mr Spex, waar je online brillen kan passen.
-Levercondities:
Via welke manieren en hoe snel lever je de producten aan je klant? Voor 22.00u bestellen is de volgende dag in huis of voor 23.59u bestellen is de volgende dag in huis? Snelheid van leveren en verschillende afleveropties (zoal thuis afleveren, op het werk, pick-up points) kunnen de drempel om iets bij jou te bestellen, verlagen.

-Betaalmogelijkheden:
Lang niet iedereen heeft een Credit Card of een Paypal account. Ben flexibel in de mogelijkheden die je hier aanbiedt. Betaalmiddelen zoals Afterpay bieden de consument een hoop extra comfort. De vraag is alleen of je als webshop dit wilt aanbieden, gezien de hoge kosten die je hebt als je het vergelijkt met een Ideal betaling: voor de webshopbeheerder is het gebruik van betaalmiddelen zeker niet gratis! Meer daarover is te vinden bij “betaalmogelijkheden Webshop”
-Simpel houden van het bestelproces:
Zorg ervoor dat een bezoeker niet door vele pagina’s hoeft te klikken om uiteindelijk een bestelling te kunnen doen. Houd het simpel en waar kan: haal tussenstappen weg voor de consument. Bij elke klik extra kan een consument beslissen om de koop te annuleren.
-Call-to-action:
Denk goed na over de manieren waarop bezoekers, “iets” met je site kunnen doen. Denk aan buttons om iets te kopen, specifieke deals voor ingelogde klanten, het mogelijk maken tot volgen op social media, inschrijfmogelijkheid voor een nieuwsbrief, et cetera.
-Service(voorwaarden):
2 jaar garantie is de norm, maar wie wet krijg je extra goodwill als je 3 jaar aanbiedt? Ook zaken als retourbeleid vallen hieronder. Zalando biedt 100 dagen retourrecht, hoeveel % zou na 99 dagen pas iets terugsturen? Maar het geeft de consument wel een veilig gevoel, zodat een consument eerder op Zalando iets gaat kopen dan bij MyJewellery.

Klanten prikkelen
Hoe vaker een bezoeker op je webshop komt kijken, hoe eerder hij over gaat tot aanschaffen. Om potentiële kopers naar je webshop te lokken, moet je informatie delen die de moeite waard is voor je bezoekers. Vele webshops zijn meesters in het triggeren (=-boeien, motiveren) van hun bezoekers. Een aantal praktijkvoorbeelden die vaak voorkomen.
-Veiling
Een aantal webshops zetten vrijwel elke dag één of meerdere artikelen in de veiling: dat betekent dat deze producten tegen een bepaald bedrag te koop worden aangeboden en geïnteresseerden kunnen hierop bieden. Degene met het hoogste bod kan het product opkopen. http://www.bax-shop.nl/veiling
-Dagaanbieding / weekaanbieding
Veruit het meest populaire middel op dit moment om mensen naar je webshop te lokken zijn dagaanbiedingen: producten worden één dag van een grote korting voorzien, waardoor het elke dag interessant is om de webshop te bezoeken. Aangezien dit erg populair is, ontstaan er ook websites die alle dagaanbiedingen verzamelen, zodat het voor consumenten efficiënter is om deze websites te bezoeken, in plaats van de individuele webshops. Hieronder zie je de dagaanbieding van webshop http://www.alternate.nl Bekijk de verzamel-website van dagaanbiedingen op: http://www.dagaanbiedingen.nl/

-Thema’s
Zoals ook in fysieke winkels, werken webshops met bepaalde thema’s die voor een bepaalde periode gelden. Dat kunnen thema’s zijn die te maken hebben met bijzondere dagen in het jaar zoals Valentijn en Moederdag, maar het kunnen ook thema’s zijn die gekoppeld zijn aan bepaalde productcategorieën van de webshop zoals doldwaze smartphone dagen of verleidelijke parfum week.
