Meteen naar de inhoud

Wettelijke vereisten, keurmerken en gebruikersreviews

Inhoud

Wettelijke vereisten
Keurmerken
Kosten van Keurmerken
Gebruikersreviews

Wettelijke vereisten

Elke webshop heeft te voldoen aan verschillende wettelijke eisen. Een aantal hiervan staan hieronder vermeld en zijn belangrijk om te weten:

-Een consument heeft 14 dagen de tijd(na ontvangst van het product) om deze, zonder opgave van redenen, aan te melden voor retour.-Na het aanmelden voor retour, heeft de consument nogmaals 14 dagen om het product daadwerkelijk terug te sturen.

-De klant mag  het product uit de verpakking halen en bekijken, alvorens hij besluit deze terug te sturen.

-De webshop dient, na ontvangst van het teruggestuurde product, binnen 14 dagen het bedrag (inclusief verzendkosten)  terug te betalen aan de klant. Let op: als je 2 producten hebt gekocht en je houdt er 1, dan is de webshop niet  verplicht om de verzendkosten terug te betalen. Je houdt immers een geleverd product.

Keurmerken

Thuiswinkel waarborg


Één van de grootste aanbieders voor een webwinkel-keurmerk is Thuiswinkel waarborg. Zij kijken naar de betrouwbaarheid van een webwinkel. De webshop moet voldoen aan bepaalde voorwaarden die te maken hebben met retourrecht en prijsstellingen. In basis komt het erop neer dat een consument beschermt wordt voor vervelende praktijken. Een webwinkel moet lid worden en voldoen aan de eisen, voordat de webshop dit keurmerk mag dragen.

Bekijk de website https://www.thuiswinkel.org/bedrijven/lidmaatschap/voordelen

Trustedshops.nl

Trustedshops is het grootste keurmerk voor Europese webshops en kan van belang zijn als je ook buiten Nederland wilt handelen. Ook zij kijken naar de betrouwbaarheid van de webshop.

Keurmerk.info

Een andere grote speler die je regelmatig tegenkomt op webshops is het keurmerk van keurmerk.info. Zij zijn een onafhankelijk keurmerk en zijn erop gericht om te bewaken dat consumenten bij een veilige webshop hun aankopen doen.

Bekijk de website: http://www.keurmerk.info/Home/KeurmerkCode  en scroll door de eisen waar een webshop aan moet voldoen, willen ze gebruik maken van het keurmerk.

Kosten van keurmerken

Helaas werkt het dus niet zo dat het gebruiken van de keurmerken een gratis aangelegenheid is en puur te verdienen is als je goed presteert. Om te mogen communiceren met je klanten dat je aan een bepaald keurmerk voldoet, dien je bepaalde regels na te leven én een bepaald bedrag te betalen.

Webshop keurmerk keurmerk.info

Om het webshop keurmerk te hanteren, betaal je een jaarlijkse contributie van €195,- exclusief BTW per jaar. Je mag dan, als je de regels naleeft, het keurmerk op je webshop gebruiken.

Thuiswinkel waarborg keurmerk

Om gebruik te mogen maken van het thuiswinkel waarborg keurmerk en de diensten die daarbij horen zoals het ontvangen van marktonderzoeken, het bijwonen van cursussen et cetera, betaal je een aantal bedragen:

1. Eenmalige inschrijfkosten                                                 €75,-
2. Certificeringskosten*                                                         €390,-
3. Contributie  -afhankelijk van je omzet – zie tabel op:  https://www.thuiswinkel.org/bedrijven/lid-worden/kosten/kosten-lidmaatschap

* = jaarlijks terugkerende kosten, omdat je webshop elk jaar opnieuw getoetst wordt aan de eisen voor het voeren van het thuiswinkel waarborg keurmerk.

Gebruikersreviews

Positieve reviews door andere kopers, kunnen flink bijdragen aan de online reputatie van een webshop. Het kan er zelfs voor zorgen dat iets duurdere webshops met een betere reputatie, de voorkeur krijgen ten opzichte van goedkopere webshops. Vele prijsvergelijkingssites zoals www.kieskeurig.nl koppelen hun zoekresultaten ook aan de tevredenheid van gebruikers over webshops.

Waar koop je liever? Bij Castle.nl of Staples?

Reviewspot.nl

Als je jouw mening wilt geven over webshop reviews, kun je een account aanmaken op www.reviewspot.nl. Als consument kun je hier vele webshops zoeken en de gebruikersreviews doornemen.

Trustpilot

Één van de grotere spelers waar je jouw mening over een webshop kwijt kunt.

De catch van bovengenoemde gebruikerreview-sites, is dat je (tegen betaling) jouw webshop aan kunt melden om reviews te verzamelen. Deze zorgen nemen zij dan voor jou over en bij bestellingen, vragen zij de klant om hun mening. Tóch is het de moeite waard om je aan te melden, aangezien je werkt aan je reputatie, wat ten goede komt aan de betrouwbaarheid van je webshop.