Meteen naar de inhoud

Handleiding: Website bouwen in Weebly

Weebly is een gratis tool om websites te bouwen. Op basis van standaard thema’s kun je genoeg aanpassingen doen om de website in jouw wens en huisstijl te maken.

Hier vind je een video met daarin getoond hoe je een begin kunt maken in Weebly.com. je kunt ook verder scrollen en de handleiding volgen.

In deze handleiding ga je aan de slag met de gratis variant van Weebly.com, een bouwtool om je website te kunnen maken en hosten. De reden om te kiezen voor Weebly is dat je best snel, een duidelijke en aantrekkelijke website kunt maken, zonder al te veel ervaring met betrekking tot programmeren. Het is een intuïtief bouwmiddel waarbinnen je mooie sites kunt maken.

Startklaar in Weebly: een account aanmaken en domeinnaam reserveren

Stap 1              

Ga naar: http://www.weebly.com  en klik rechtsboven op “registreren”.

Stap 2:              

Vul je persoonlijke gegevens in

Vul je emailadres in (eventueel gebruik je jouw school-emailadres), zodat je straks kunt verifiëren dat je ook daadwerkelijk een nieuwe site aan wilt maken.

Bedenk een gebruikersnaam waarmee je zichtbaar bent op Weebly.

Stap 3: Het dashboard

Het dashboard geeft een overzicht van de actieve sites die je beheert, geeft je de optie om een aangemaakte website te bewerken, je kunt een nieuwe site aanmaken en je kunt een site verwijderen. Selecteer “site toevoegen”

Stap 4: Type website en thema

Kies (voorlopig) voor “ik heb alleen een website nodig”

Selecteer dan een thema

Belangrijk: kies niet voor “Blog”

Je gaat nu een thema voor je website kiezen. Dat is een belangrijke keuze, aangezien het thema de basis is voor de vormgeving van je website.  Je bepaalt hier onder andere de ruimte voor je visuele catch en de weergave van je menu. Kies een thema dat past bij jouw onderwerp en smaak. Kijk voornamelijk naar de plaatsing van het menu met daarin de pagina’s en kijk naar het formaat en de positie van de grote afbeelding.

Nu kom je in de bewerkmodus van Weebly en ga je als eerste een domeinnaam kiezen: dit is de link naar je website.  Vul een naam in en klik op “zoeken”.

Kies daarna voor de optie “subdomein” en vul een nam in, totdat Weebly aangeeft dat dit subdomein beschikbaar is en klik op “kiezen”

Stap 5: Werken in de bewerkmodus van Weebly.com

Je bent nu in de bewerkmodus van Weebly. Je ziet dat de website al “gevuld” wordt geleverd. Het prettige aan Weebly is dat alle gevulde onderdelen door eigen tekst en materiaal te vervangen zijn.In het midden van het scherm zie je hoe je site er nu uit ziet en alle tekstelementen zijn direct aan te passen aan jouw eigen onderwerp.

Als je in de afbeelding de standaard tekst niet aanpast, is er geen tekst zichtbaar voor bezoekers van je site.

Als je naar beneden scrollt zie je onder de grote afbeelding staan”Kies een lay-out of sleep elementen” Hier kun je kiezen uit een bepaalde vormgeving / indeling dat bij het thema hoort of dat je met de blokken links, zelf elementen aan de site toevoegt.

Links in het menu “bouwen” zie je bepaalde grijze blokken die je kunt gebruiken om elementen toe te voegen op je site. Vanuit de werkbalk links, kun je bepaalde blokken slepen om zo onderdelen van je site toe te kunnen voegen. De blokken / elementen werken via een drag-and-drop systeem: je sleept ze naar de plek waar je het element wilt hebben. Vaak stapelt Weebly de elemenetn onder of naast elkaar.

Het gekozen thema neemt ook meteen enkele pagina’s met zich mee. Je kunt je eigen sitemap redelijk snel toevoegen door bovenin het blauwe menu te klikken op “Pagina’s”

Hieronder staan een paar belangrijke bouwelementen uitgelegd:

Als je een thema kiest, dan staan er standaard al een aantal pagina’s op je website. Met het aanmaken van pagina’s, kun je jouw sitemap inbouwen.

Ga in het grijze menu bovenaan in de bewerkmodus naar “Pagina’s”. Klik links in het menu op de pagina die je aan wilt passen / verwijderen.

Je kunt de naam van de pagina veranderen, voorzien van een koptekst, aangeven of de pagina ook zichtbaar is voor bezoekers en je kunt bij “geavanceerd” informatie toevoegen zodat je pagina beter gevonden wordt in zoekmachines (SEO = Search Engine Optimalisation).

Ook kun je hier een pagina kopiëren of verwijderen.

Als je sitemap ook subpagina’s heeft, kun je dit ordenen door te klikken op “pagina’s” en de subpagina een tik naar rechts te verschuiven, waar de pagina onder dient te vallen.

Hieronder zie je hoe dit eruit ziet in de bewerkmodus en op de site zelf.

Maken van een blogpagina

Als je een pagina aanmaakt, maak je een standaard-pagina aan. Een pagina die je zelf in kan richten. Als je een blog wilt beginnen, is het wijs om een nieuwe pagina toete voegen met als instelling: “blogpagina”. Met een blogpagina, kun je iets over jezelf noteren en berichten toevoegen. Een nieuw geplaatst bericht, “duwt” het oudere bericht naar beneden.

Als je een nieuw blogbericht wilt schrijven, klik je op je blogpagina rechtsonder op “nieuw bericht”

Er komt dan een venster tevoorschijn, waar je met de opties uit het bouwvenster, je bericht kunt opstellen. Dit werkt hetzelfde als het bouwen van een standaard pagina. Vergeet niet op “plaatsen” rechtsboven te klikken, als je blogbericht af is.

Maken van een productenpagina

Later ga je een productenpagina toevoegen. Hierin kun je de webshopfunctionaliteit van Weebly gaan gebruiken.

Klik op in het menu op “Pagina’s” en kies “productpagina”

Klik op “producten toevoegen winkel”

Vul je gegevens van het product in

Heb je opties bij je product, zoals een andere maat, een andere kleur? Scroll dan naar beneden en voeg dit ook toe.

Ben je klaar, klik dan rechtsboven op “opslaan”. Je hebt nu een product toegevoegd aan je website, die zichtbaar moet worden.

Als het goed is, is je product zichtbaar. Zo niet, ga dan weer naar “pagina’s” –> productpagina –> selecteer je product dat je toe wilt voegen. Als het goed is, is je toegevoegde product zichtbaar in de lijst.

Als je in de toekomst nieuwe artikelen wilt toevoegen, ga dan naar je dashboard, kies “artikelen” –> artikelbibliotheek –> nieuw artikel aanmaken. Voeg hier nieuwe artikelen toe.

Stap 7: Experimenteer

De beste manier om Weebly onder de knie te krijgen is door te experimenteren.Probeer van alles uit, om uiteindelijk een mooi resultaat te krijgen. Check ook regelmatig hoe je site eruit ziet voor een bezoeker. Dat is de beste manier om te zien hoe je site er definitief uit gaat zien. Dat doe je door rechtsboven op “publiceren” te klikken.

Stap 8: Publiceer je website

Als je tevreden bent, zorg er dan voor dat je site gepubliceerd wordt. Klik daarvoor rechtsboven op “publiceren”.  Daarna is je site te bezoeken door anderen.