Meteen naar de inhoud

Sitemap: Navigeren op je website

Voordat je de website gaat bouwen, moet je goed nadenken wat je allemaal op de site wilt plaatsen en hoe de “wegen” van je website lopen. Als een bezoeker ergens op klikt, waar komt deze dan uit? Vanuit welke andere plaatsen op je website kunnen ze naar deze locatie gaan? Je dient na te denken over hoe de diverse inhoud op je website al dan niet verbonden is met elkaar, dit noemen we het opstellen van een sitemap voor je website. Je kunt het vergelijken met een soort inhoudsopgave van je website.

Een sitemap wordt ook wel gemaakt via de boomstructuur. Je beginpagina is daarmee de basis, oftewel de boomstam. Van daaruit heb je een aantal hoofdonderdelen (takken) die zich weer uitsplitsen in kleinere delen (bladeren). Vanuit deze beschrijving wordt dit de boomstructuur  genoemd.  Alles wat je in de sitemap ziet, is aan te klikken en te bereiken door je bezoekers. Elk genoemd onderwerp is dus een apart te bezoeken pagina!

De Sitemap van https://popipizza.nl/ ziet er zo uit:

Elk item in de sitemap heeft ook een andere URL. Zo is de URL naar evenementen à popi op locatie  https://popipizza.nl/evenementen/popi-op-locatie/ Dat betekent dus dat alle genoemde items in de sitemap, ook andere pagina’s met inhoud zijn. Deze dienen allemaal gevuld te worden. De indeling van je website heeft gevolgen voor het overzicht voor de bezoeker, maar ook voor je zoekpositie in Google. Het advies is om een zo plat en kort mogelijke structuur te houden met maximaal 3 stappen vanaf je beginpagina.