Meteen naar de inhoud

Structuur van je website

Inhoud

Basisstructuur
Visuele structuur

Er zijn letterlijk duizenden manieren om een website in te delen. Ga je voor een minimalistisch design met een pop-up menu, of kies je voor een website boordevol zijbalken en informatie? Dat is een belangrijke afweging en mede afhankelijk in welke branche je actief bent.  Tóch is er wel een bepaalde basisstructuur te ontdekken in vele websites.

Basisstructuur

Een veelgebruikte basisstructuur in websites is de volgende:

Deze opzet lijkt heel saai, maar met een beetje extra “jus” erover, kunnen bedrijven best mooie maar ook zeker functionele websites maken. Deze structuur is geschikt voor een overzichtelijke website waarin je veel informatie wilt delen. Kijk maar eens hieronder en bezoek de sites.

http://www.bergmanclinics.nl                                               http://www.rabobank.nl

Visuele structuur

Een veel gebruikte structuur door vele bekende merken wijkt iets af van de eerder genoemde basisstructuur. Het visuele aspect op een website neemt steeds meer aan belang toe, waar wordt gestreefd naar een minimaal design, zonder vele teksten en menu’s. Deze structuur is een soort stapel-structuur, waarbij de bezoeker subtiel wordt gedwongen om van boven naar beneden te lezen, in plaats van naar boven, beneden, links en rechts. Dit zorgt voor meer rust bij de gebruiker en de ondernemer kan zich meer focussen op de visuele aantrekkingskracht van een website. Deze structuur ziet er als volgt uit (zie volgende pagina):

Enkele voorbeelden:

                             http://www.sony.nl                                                    http://www.starbucks.nl

De basisstructuur is meer geschikt voor bedrijven met een iets formelere en zakelijkere uitstraling. Ook als je een informatieve website hebt, is dit de betere indeling. De visuele structuur is dan weer erg populair bij bedrijven in een informelere setting waarbij het visuele aspect erg belangrijk is.

De laatste tijd zie je steeds vaker dat er een combinatie ontstaat van basisstructuur en visuele structuur. De beginpagina past vaker bij een visuele structuur en als je als bezoeker eenmaal de site “in duikt” ontstaat er regelmatig een basisstructuur. Wat je wel vaak ziet, is dat een van beide structuren dominant kan zijn.