Meteen naar de inhoud

Wat heb je nodig voor een website?

Er zijn een aantal essentiële zaken die je nodig hebt als je een professionele website op wilt zetten:

1. Domeinnaam:                            

Een domeinnaam is de uiteindelijke link waarop mensen je website kunnen bezoeken. Hierbij is het van belang om, los van de naam, na te denken over welke extensie je wilt beschikken. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit: .nl / .com / .org / .eu. Je extensie is onder andere afhankelijk van je doelgroep. Als je internationaal gaat of in het Engels gaat communiceren, is een .com domeinnaam aan te raden. Bovendien moet je domeinnaam vrij zijn. Dit is te testen bij vele websiteproviders. Een domeinnaam is bijvoorbeeld de link: www.zalando.nl

2. Hostingspakket:                        

Een website kost ruimte op het internet. Er moet dus een stuk ruimte gereserveerd worden voor jouw website en dat kan door het aanschaffen van een hostingpakket. Je koopt een bepaalde hoeveelheid ruimte, waarop je jouw website en bestanden gaat delen. Daarnaast ontstaat er dataverkeer op je website door je bezoekers. Zij klikken van alles aan en dat kost ook ruimte. Stel: je hebt een afbeelding geplaatst van 1,5 mb en deze wordt 8x aangeklikt. Qua ruimte heb je met deze foto 1,5 mb geclaimd, maar qua data is er 1,5mb x 8 kliks = 12 mb verbruikt. Je begrijpt dat als je veel bezoekers krijgt, je voor een pakket met genoeg dataverkeer moet kiezen.

3. Website software:                   

Uiteraard moet je ook een bepaald programma hebben waarin je jouw website bouwt. Professionele / grote bedrijven huren vaak een bureau in die vanuit het niets een tot in de puntjes gedetailleerde en aangepaste website voor je maken, maar er zijn gelukkig genoeg gratis bouwtools die ook de minder ervaren ICT-er kan gebruiken om een goed uitziende website te kunnen bouwen. Denk aan WordPress, Wix, en Weebly.