
Klik hier voor de handleiding Google Analytics 4
Klik hier voor de handleiding Google Analytics UA (Universal Analytics)
Google Analytics (www.google.nl/analytics) is een programma waarmee je bij kunt houden hoeveel bezoekers je op je website hebt gekregen in een bepaalde periode. Er komt enorm veel informatie beschikbaar voor een websitebeheerder. Met deze statistieken kan een beheerder zijn website verbeteren.
Google Analytics UA vs Google Analytics 4
Google Analytics 4 (GA4) zorgt voor een nieuwe manier van data aflezen. In plaats van bezoekers en sessies, gaat GA4 veel meer in op gebeurtenissen op je site. Ook maakt GA4 het je mogelijk om cross-device te meten wat een gebruiker doet. Bijvoorbeeld: iemand klikt op je Facebook advertentie, belandt op je productenpagina maar koopt het niet. Later op de dag opent hij jouw applicatie en koopt het product wel. In GA4 is de website en de app, verbonden tot een gebeurtenis en kun je meten dat je advertentie wél effect heeft gehad. Het is immers de advertentie die de bezoeker gewezen heeft op het product. In de “oude” Google Analytics UA: is deze verbinding tussen verschillende apparaten er niet en zou je niet weten dat de advertentie effect heeft gehad.
Google Analytics en SEO
Bij SEO is het van belang dat je continu bezig bent met het verbeteren van je website door unieke en relevante inhoud toe te voegen. Dit betekent dat jouw inhoud aan moet sluiten bij de interesses van de bezoeker. Deze (potentiële) bezoekers zijn constant bezig met informatie verzamelen en jouw site kan daar het verschil in maken.
Door goed bij te houden wat bezoekers wel en / of niet doen op je site, krijg je een betere indruk welke onderwerpen ze interessant vinden. Je kunt eigenlijk jezelf advies geven over de inhoud van je website. Via acquisitie kun je zien via welke weg mensen op je site komen. Het kan best zijn dat andere websites linken naar jouw site of dat je meet dat je via social media vele bezoeken krijgt en kun je advies geven over welke social media voor jouw bedrijf goed werkt.
Uiteindelijk krijg je hierdoor een site die beter afgestemd is op de interesses en het gedrag van de bezoekers en kan dit een positieve bijdrage leveren aan je zoekpositie op Google.
