Meteen naar de inhoud

Hoe zet je de influencer in?

Inhoud

Hoe zet je de influencer in?
Verdienmodel voor influencers
Wetgeving voor influencers
Tips voor het samenwerken met influencers

Hoe zet je de influencer in?

Als je hebt bepaald welke influencer je in gaat zetten voor jouw sponsored content, is het tijd om te beslissen hoe je de influencer gaat inzetten. Uiteraard worden hierin beslissingen gemaakt in overleg. Een influencer zal echt niet zo maar dat gaan doen wat jij van hem / haar vraagt.

Sponsored content

Dit is een beetje een verzamelnaam voor “alles” wat, tegen betaling, wordt geplaatst door een influencer. Denk aan een foto op Instagram van een nieuw hamburger van de Mc Donalds of een vlog over de nieuwste telefoon van Samsung.

De kunst zit hem vaak in het laten overkomen alsof jouw product “past” binnen het dagelijks leven van de influencer.

Wedstrijden / weggeefacties

Een zeer populaire en vaak onschuldige vorm van samenwerking tussen een influencer en een bedrijf is een wedstrijd en / of weggeefactie. De influencer maakt content en geeft daarin aan dat hij / zij iets gratis weg mag geven.  Vaak wordt deze variant gekoppeld aan een andere vorm van content.

Takeovers

Als je de influencer creatief in wilt zetten, kun je hem / haar voor een bepaalde periode aanstellen als “baas” van jouw media. Denk aan een Queen of Jetlags die een dag de website van GoGo tours overneemt.

Reviews

Een influencer bespreekt jouw product in een vlog of blog. Een populaire samenwerking hierin is dat een fabrikant “gratis” spullen opstuurt, in de hoop (of soms: de eis) dat de influencer een review plaatst. Het is heel belangrijk dat de influencer geloofwaardig blijft in het geven van zijn mening, dus afdwingen dat er een positieve review wordt geplaatst is “not done”.

Oeps….

Unboxing video’s

Unboxing video’s gaat uit van het principe dat de influencer jouw product voor het eerst ontvangt en deze uit kan pakken. Hier worden dan video’s van gemaakt en deze zijn erg populair.

Co-creatie van content

Samen met een influencer, bepaal je de te maken content. Je geeft eigenlijk elkaar de creatieve ruimte om samen blogs en / of video’s te maken. Zo kan een influencer beter content maken met jouw bedrijf, dat ook aansluit bij de wensen van zijn / haar volgers. Denk aan bijvoorbeeld het filmpje over de glijbaan op een berg, van Subaru.

Co-creatie van producten

Je kan ook, samen met een influencer, een nieuw product op de markt zetten. Jouw product wordt dan ge-support door de influencer en krijgt dus zijn / haar “zegen”. Wellicht dat volgers erg geïnteresseerd zijn.

Lange termijn relaties opbouwen

In plaats van een enkele foto of video van jouw product, kun je ook afwegen om een influencer op lange termijn in te zetten voor je merk. Je creëert dan een ambassadeur  voor jouw bedrijf. Door op lange termijn met dezelfde influencer te werken, vergroot je geloofwaardigheid bij de volgers van deze influencer. Dit is misschien de beste samenwerkingsvorm

Influencer Gaby Blaaser is gekoppeld aan het bedrijf Engineered Life: gericht op kleding en producten voor “het perfecte lijf”

Verdienmodel voor influencers

Voor niets gaat de zon op, de rest kost geld… zo ook de samenwerking met influencers. Je kunt met een influencer verschillende afspraken maken wat betreft het betalen. De manier(en) waarop je een influencer kunt betalen, hangt mede af van het aantal volgers en het contenttype dat ingezet gaat worden.

1. Een bedrag per post

Voor een bepaald bericht betaal je een afgesproken bedrag. Een variant hierop is (vaak bij wat kleinere influencers) dat je een product gratis ter beschikking stelt.

2. Cost / Pay per view (CPV / PPV)

Per view of per afgesproken hoeveelheid views (bijvoorbeeld CPM = cost per 1000 views) betaal je een bedrag aan de influencer. De social media statistieken van de influencer bieden hierin inzicht in hoeveel bereik het bericht heeft gehad.

3. Cost / Pay per click (CPC / PPC)

Je kunt afspreken dat je een vast bedrag betaalt per klik op je link. In een blog / beschrijving van de content kan een link geplaatst worden. Als daarop geklikt wordt, bepaal je een bepaald bedrag. Google Analytics kan hierin je grootste vriend worden, aangezien je daar precies kunt meten hoeveel (unieke)  bezoekers er via de betreffende link op je site gekomen zijn.

4.  Pay per sale

Voor webshops is een handig betaalmiddel het PPS principe. Dit betekent dat als iemand, via het bericht van de influencer, een product koopt, de influencer een bepaald percentage van de verkoopprijs krijgt. Voordeel hiervan is dat je pas betaalt bij echt resultaat.

5. Contract

Ondoorzichtig voor de buitenwereld, maar wellicht erg interessant is betalen op contractbasis. Volledig in overleg met de influencer en / of de agency bepaal je hoeveel je betaalt voor welke vormen van aandacht.

Wetgeving reclame door / via Influencers

Vele influencers worden betaald / gesponsord door bedrijven, om positieve dingen te zeggen over bepaalde producten. Zo maken bedrijven gebruik van de invloed die influencers hebben, want als bijvoorbeeld Enzo Knol zegt dat “product X” geweldig is, dan is dat toch ook zo? 🙂

Andere media hebben meer duidelijke en vooral ook strengere wetgeving waar ze mee te maken hebben. Je ziet dat deze wetgeving ook steeds meer van toepassing wordt voor influencers. Helaas is die wetgeving nog niet helder en er wordt volop gediscussieerd. Wél is er in november 2020 een nieuwe mediawet ingegaan, die ook geldt voor influencers. Verder hebben zij zicht te houden aan de reclame code social. Deze is hier te vinden.

Een aantal zaken die van belang zijn als je samen gaat werken met een influencer:

-De influencer dient duidelijk aan te geven of het gaat om gesponsorde content of niet. Dit kan bijvoorbeeld door aan het begin van het item en in de beschrijving aan te geven dat het om een advertentie gaat door middel van #ad en mét vermelding van het bedrijf dat sponsort.

-Product placement mag, maar niet bij video’s voor kinderen onder 12 jaar. Daarnaast mag een kijker niet aangespoord worden om het te kopen en mag het product alleen “neutraal” worden vermeld. In ieder geval geen lofzangen of bovenmatige aandacht geven. Bovendien moet product placement ook vermeld worden.

Het is heel lastig om hier grip op te houden. Wat nu als je écht enthousiast bent over een product, je wordt er niet voor gesponsord? Dan mag dat gewoon. Alleen wanneer is iemand écht enthousiast of wanneer wordt iemand daar dan voor betaald? Dat is moeilijk te handhaven.

Deze regelgeving is volop in ontwikkeling en zal zich door blijven ontwikkelen. Voor nu is dit een interessant artikel dat inzicht geeft in deze nieuwe mediawet.

Tips met betrekking tot influencermarketing

Hieronder volgen enkele belangrijke tips met betrekking tot influencermarketing:

1. Staar je niet blind op bereikcijfers

Soms lijkt “bereik:” de heilige graal, maar dat is lang niet altijd zo. Je kunt miljoenen mensen bereiken door middel van influencermarketing, maar als jouw product niet aansluit op de volgers, heb je daar niets aan want niemand gaat iets doen met jouw product. Andere factoren die meer van belang zijn dan bereik, zijn: type volgers / type content / imago / reputatie.

2. Werk (ook) met micro-influencers

Er zijn vele, “kleinere” influencers die misschien wel meer geloofwaardigheid hebben dan de “grote” influencers. Op deze manier kun je meerdere influencers tegelijk inzetten en gecombineerd bereiken zij misschien meer of beter geschikte volgers voor jouw bedrijf. Ook kun je jouw budget verdelen over meerdere influencers.

3. Ruimte geven aan de influencer

Probeer in overleg tot goede afspraken te komen wat betreft content en vergoeding. Een influencer wil natuurlijk relevante content plaatsen, zodat volgers blijven volgen. Als je als bedrijf strak wilt bepalen wat de influencer moet doen en hoe, kan het zijn dat de influencer niet met je samen wil werken of juist jouw bedrijf gaat voorzien van negatieve aandacht. Zorg ervoor dat je samen duidelijke afspraken maakt.

4. Doelen stellen

Stel duidelijke doelen op wat je wilt bereiken met de sponsored content. Stel eerst een hoofddoel op: ga je voor naamsbekendheid? Wil je het imago veranderen of een imago ontwikkelen? Beschrijf duidelijk wat het gewenste resultaat van de samenwerking moet zijn.

5. Meten!

Als je betaalt voor sponsored content, mag je verwachten dat je ook inzicht gaat krijgen in de prestaties van de geplaatste content. Vraag aan de influencer of hij / zij jou kan voorzien van bereik en interactiecijfers van de content die  in overleg met jou, geplaatst is. Maak ook zélf gebruik van Google Analytics, om zo voor jouw site . webshop te kunnen meten hoe de content gepresteerd heeft.