Meteen naar de inhoud

Influencermarketing

Inhoud

Wat is influencermarketing?
Voorbeelden van influencermarketing
Met welke influencer ga je samenwerken?
Hoe zet je de influencer in + verdienmodellen influencer

1 Wat is Influencer Marketing?

Mond-tot-mond reclame is nog steeds de beste manier van reclame maken. Als iemand van jouw vriendenkring, je familie en / of je collega’s iets aanbeveelt, ben je geneigd dat veel meer te geloven dan een reclame op tv of op Facebook. Dat komt simpelweg omdat je die persoon meer vertrouwt. Het kan best zijn dat je ooit een telefoon hebt gekocht, mede omdat iemand in jouw omgeving dit aangeraden heeft. Of een bepaalde shampoo die ervoor zorgt dat je makkelijker je haar uit kan kammen…. Influencer marketing speelt hier erg op in. Personen die jij graag volgt op YouTube of Instagram, kunnen ook ingezet worden als “reclamemiddel” om jou ervan te overtuigen dat je bepaalde producten moet gaan gebruiken.

Een influencer is iemand die een (groot, maar dat hoeft niet altijd) aantal volgers heeft en deze volgers voelen zich erg betrokken bij de media (content) die deze influencer plaatst. Misschien een nogal droge beschrijving, maar duizenden influenceres proberen constant content te maken die mensen aan hen weet te binden. Denk aan een Pewdiepie die groot is geworden door het spelen van games, een Marques Brownlee die tech-producten bespreekt of Anna Nooshin, bekend geworden als modeblogger maar nog veel groter is geworden door haar “dagelijkse leven” te laten zien.

Binnen elk onderwerp heb je wel influencers die hierover content maken en een bepaalde groep consumenten bereikt. Natuurlijk zijn deze personen erg interessant voor bedrijven om mee samen te werken en net dát is influencer marketing: alles wat je als bedrijf kunt ondernemen om via influencers, aandacht voor jouw product en bedrijf te krijgen.

Samenwerkingen tussen influencer en bedrijven waar betaald voor wordt, worden sponsored content genoemd. Tegen betaling (of bijvoorbeeld via het gratis verkrijgen van goederen), maakt de influencer content waar jouw bedrijf van kan profiteren. Het is lang niet altijd duidelijk of content van een influencer wel of niet gesponsord is. Gelukkig proberen steeds meer influencers hier duidelijkheid in te geven door in hun beschrijving en / of begin van de content (duidelijk) aan te geven dat dit sponsored content is.

2 Voorbeelden van Influencer marketing

Sommige Influencers hebben miljoenen volgers en andere influencers misschien enkele honderden. Laat bereik vooral niet leidend zijn! Heel belangrijk is dat je goed afweegt of de influencers qua imago past bij jouw bedrijf. Later hierover meer.

Eerst ga je nu wat voorbeelden zien van bedrijven die (succesvol) hebben samengewerkt met een influencer.

Subaru – Slide off 500 foot cliff

Wallmart – fight hunger

Om een vriendelijker imago te krijgen, lanceerde de Amerikaanse supermarkt Wallmart een actie, samen met influencer Rosanna Pansino. Voor de #fighthunger campaign, plaatste deze influencer een bericht op Instagram. Voor iedere like, share en comment zou Wallmart $0.90 doneren. Dit was een groot succes en heeft bijgedragen aan een positief imago voor Wallmart.

Coca Cola – Recycle

Coca Cola startte een campagne op om mensen bewust te maken van de noodzaak van recycling. Daarmee wil het bedrijf ook laten zijn daar druk mee bezig te zijn. Influencer Jiami https://www.instagram.com/jiami/ is een jonge dame die goed past bij het “Share Happiness” beeld dat Coca Cola wil uitstralen. Daarnaast spreekt Jiami een hoop leeftijdgenoten aan die hopelijk massaal Coca Cola gaan drinken én netjes hun afval weggooien 😉