Meteen naar de inhoud

Instagram

Inhoud

Instagram voor persoonlijk gebruik
Instagram voor bedrijven
Mogelijkheden voor het delen van content
Adverteren op Instagram
Social Selling op Instagram

Er zijn talloze social media die je in kunt zetten voor je bedrijf. Onthoud wel: kwaliteit gaat voor kwantiteit. Als je actief gaat zijn op een social medium, zorg ervoor dat je dit medium op lange termijn in gaat zetten. Zwevende profielen waar geen activiteit op te vinden is, geeft een slecht beeld weer van je bedrijf.

Instagram

Instagram is een middel dat met name wordt gebruikt om de mooie dingen van het leven en de wereld te laten zien. Het is in ieder geval een middel waar met aandacht zaken op geplaatst worden. Denk aan het showen van een nieuwe outfit, gameplay van een nieuwe game en de prachtigste foto van steden en natuurgebieden. Instagram is populair geworden door met name de filterfunctie. Je kunt je gemaakte foto’s eenvoudig bewerken zodat deze foto een vintage (oude stijl / het Polaroid – effect) look krijgt of met meer kleur en contrast. Er zijn zo’n 800 miljoen Instagram gebruikers, wat Instagram natuurlijk een mooi middel maakt om te adverteren.

1 Instagram voor persoonlijk gebruik

Instagram wordt met name gebruikt om mooie momenten uit het leven te tonen. Als gebruiker kun je natuurlijk je vrienden / bekenden volgen, maar ook artiesten, filmsterren en bedrijven. Omdat Instagram inzoomt op mooie visuals, is het een populaire tool om even een paar minuten te “ontsnappen” en je te verwonderen over elkaars leven en dat van anderen.

Er zijn vele influencers (populaire personen die als voorbeeldfunctie dienen) die groot geworden zijn op Instagram, zoals: Queen of Jetlags, Claire Rose Cliteur. Zij worden vaak zwaar gesponsord door (kleding)merken.

2  Instagram voor bedrijven

Je kunt ervoor kiezen om je Instagram account om te zetten naar een bedrijfsprofiel. Je krijgt dan toegang tot statistieken waar je onder andere je bereik en betrokkenheid mee kunt meten. Als je bedrijf iets maakt / doet met een gevoel voor design, kan Instagram een prima toevoeging zijn in je social media strategie. Door met eigen, hoe kwaliteit foto’s te werken en te plaatsen, kan het zijn dat je foto’s snel gedeeld worden door geïnteresseerden. In combinatie met de juiste hashtags (#) in je beschrijving, kun je relatief snel best wat volgers krijgen. Let op: de “loyaliteit” en oprechtheid van volgers, daar valt soms aan te twijfelen. Je hebt vele profielen die jou automatisch toevoegen als je een bepaalde hashtag gebruikt, in de hoop dat jij ze terug gaat volgen. Ook hier geldt: kwaliteit boven kwantiteit!

Instagram is met name handig als je nieuwe collecties wilt tonen, het verhaal achter je bedrijf wilt laten zien (het persoonlijker maken van je bedrijf) of je imago wilt opbouwen en behouden.

3 Mogelijkheden voor het delen van content

De afgelopen jaren zijn de functies op Instagram behoorlijk uitgebreid. Met concurrenten als Snapchat en TikTok, biedt Instagram steeds meer functionaliteit aan om content te delen. Een overzicht:

Standaard post:             

Dit is de oorsprong van Instagram. Het plaatsen van een foto, met een eventueel filter, een omschrijving en vermelding van kernwoorden via hashtags. Een Instagram Post lijnt uit in de vorm van een vierkant.

Stories:

Dit zijn berichten die 24 uur zichtbaar zijn op je account. Gebruikers zien bovenin op het scherm een cirkel met jouw profielfoto, dat betekent dat je een story hebt gedeeld. Stories zijn een prima manier om tijdelijke, actieve en “speelsere” content te delen. In dit rechthoekig kader (formaat van een smartphone scherm) kun je GIF-jes plaatsen, tekst schrijven, zoomeffecten gebruiken, filters, et cetera.

Reels:

Dit zijn korte (15 seconden) filmpjes waar gebruikers muziek aan toe kunnen voegen, de snelheid van de video aan kunnen passen (bv slow motion) en video effecten toe kunnen voegen. Qua functionaliteit lijkt dit erg veel op TikTok.

4 Adverteren op Instagram

Instagram valt onder de hoede van Facebook en het zal je niet verbazen dat als je een Facebook campagne opstelt, je ook kunt selecteren dat je gesponsorde bericht op Instagram wordt gepromoot. Een flinke aanrader is wel om voor Instagram een apart gesponsord bericht te maken, die voldoet aan de “Instagram – stijl”. Als je een campagne maakt, kun je bij het onderwerp “plaatsingen” selecteren of je wel of niet op Instagram wilt adverteren.

Adverteren op Facebook wordt uitgelegd in de handleiding “Facebook doelgroep + adverteren”.

5 Social selling op Instagram

Instagram wordt  steeds interessanter als social selling kanaal. Dit betekent dat je via Instagram, direct producten kunt verkopen als bedrijf. Je hebt verschillende mogelijkheden om dit te doen:

1.  Link in Bio

De eerste en enige mogelijkheid die iedereen toe kan passen. Een bedrijf / influencer promoot in een bericht een product en verwijst naar de link in de biografie van het profiel. Dat is voor vele Instagram-accounts de enige plek waar een link gedeeld kan worden.

2. Instagram stories

Als je meer dan 10.000 volgers hebt, kun je een link in je Instagram stories plaatsen. Vaak wordt dit in een “swipe-up” commando geplaatst. Stories zijn vluchtig, dat betekent dat als ze  geplaatst zijn, 24 uur zichtbaar zijn en verdwijnen, tenzij je een story koppelt aan een hoogtepunt. Dan blijft de story zichtbaar onder jouw profielbeschrijving.

3. Product tags

Als je account is goedgekeurd voor Instagram shopping, kun je in je berichten producten taggen die direct gekoppeld zijn aan je webshop. Als ze dit product aanklikken, komen ze (binnen Instagram)  op een nieuwe pagina waar meer details van het product staan. Het product is dan oom te koop en dat allemaal binnen Instagram. De gebruiker wordt dus niet naar een externe browser of app gestuurd.

Bron: https://www.socialmediaexaminer.com/how-to-sell-more-products-instagram-4-tips-that-work/