Meteen naar de inhoud

Handleiding: Adverteren op LinkedIn

Wil je starten met adverteren op LinkedIn? Dan is dit een mooie plek om te beginnen. Stap voor stap loods ik je door alle instellingen om tot een eerste campagne te komen. Je kan de video bekijken (oktober 2023) of het stappenplan onder de video volgen (zie Inhoud)

Inhoud

  1. Hiërarchie adverteren LinkedIn
  2. Beheerders / adverteerders toevoegen aan een bedrijfspagina
  3. Startsituatie adverteren op LinkedIn
  4. Maken van een campagne binnen je campagnegroep
  5. Advertentie ontwerpen
  6. LinkedIn Insight Tag toevoegen

1. Hiërarchie adverteren LinkedIn

Als je gaat adverteren op LinkedIn, dan dien je een beeld te hebben van de hiërarchie van een account ten opzichte van een advertentie. Dit maakt het wat makkelijker om je account / campagne / advertenties te beheren. Hieronder zie je hoe dit op LinkedIn in elkaar zit.

2. Beheerders / adverteerders toevoegen aan een bedrijfspagina

Als je een eigen bedrijfspagina hebt, kun je andere personen een rol toebedelen binnen jouw bedrijfspagina. Dit kan onder andere handig zijn als iemand anders campagnes gaat maken die uitgezet worden via jouw bedrijfspagina. Hieronder zie je hoe je andere personen een specifieke rol kunt geven.

Ga naar de advertentieomgeving, log in op het juiste account en klik links in het menu op Accountinstellingen –> Toegang beheren

Rolverdeling:    

-Accountmanager:          “eigenaar” van de bedrijfspagina en daarmee ook alle rechten van de pagina.

-Campagnemanager:      Campagnes en advertenties toevoegen en bewerken.

-Contentmanager:           De gebruiker kan advertenties toevoegen en bewerken

-Waarnemer:                    De gebruiker kan campagnes en advertenties bekijken

Ga rechtsboven naar het blokje “Werk” en kies “adverteren”. Hier vul je de benodigde gegevens in:

Nadat dit is ingevuld, kom je in de campagnemanager uit en zie je het advertentieaccount dat jou heeft toegevoegd als campagnemanager

Nadat je dit gedaan hebt, zie je op je persoonlijke pagina in de toekomst een extra button rechtsboven, zodat je meteen in de adverteeromgeving komt.

3: Startsituatie adverteren op LinkedIn

Ok, je bent startklaar om je campagne te maken. Log in op je LinkedIn campaignmanager en selecteer het juiste account (zie linksboven of je op het juiste account zit!)

Laten we beginnen met het maken van een campagnegroep. Kies voor maken –> campagnegroep

Allereerst geef je jouw nieuwe campagnegroep een naam en zet de status op concept.

Daarna vraagt LinkedIn of je een groepsdoelstelling wilt selecteren, zodat LinkedIn het later toegewezen budget automatisch kan verdelen over eventueel verschillende campagnes binnen de campagnegroep. Als je start met een redelijk compacte campagne, zou ik voorlopig adviseren deze groepsdoelstelling uit te zetten. Later, bij het maken van je daadwerkelijke campagne, kun je een campagnedoel kiezen.

Zet deze dus uit!

Als laatste kan je alvast instellen wanneer je campagne live gaat en wat het maximale budget zal zijn. Selecteer dus de optie Een begin- en einddatum instellen met een budget.

Als alles juist ingesteld staat, klik je op maken. Je komt dan terug in het dashboard van campagnebeheer en ziet je campagnegroep staan. De volgende stap is dat we, binnen de aangemaakte campagnegroep, een campagne gaan bouwen.

Stap 1: Een campagne opstarten

Vanuit je dashboard campagnebeheer, selecteer je de onlangs aangemaakte campagnegroep en klik je op maken –> campagne

Je krijgt nu een samenvatting te zien van de eerder ingestelde gegevens bij het aanmaken van de campagnegroep. Ook krijg je de optie te zien tussen “snel” en “geavanceerd”. Ondanks dat we net beginnen met een eerste campagne, geef ik het advies om het campagen bouwen op “geavanceerd” te laten staan, zodat we maximale grip hebben over de te nemen beslissingen. Links in het menu zie je al de stappen die we gaan doorlopen. Klik op volgende.

Allereerst geef jij je campagne een naam.

Daarna kies je een doelstelling. Hier kies je het doel dat je wilt bereiken met je campagne. Als je met je muis over een bepaald doel gaat, krijg je meer info over de doelstelling van je campagne. De meest gekozen doelstellingen zijn, los van vacature advertenties, merkenbekendheid (bereiken van meer personen en je betaalt dan voor het aantal weergaven) en websitebezoeken (mensen naar een zekere bestemming / landingsplek herleiden, je betaalt dan voor het aantal kliks op de advertentie). In het voorbeeld kies ik voor websitebezoeken.

Scroll door naar de volgende stap “doelgroepen”. Bij “doelgroepen” zie je de kracht van adverteren op social media. Je kunt hier veel keuzes maken. LinkedIn werkt in grote lijnen hetzelfde als Facebook / Instagram targeting. Op basis van vele kenmerken, kan jij je eigen doelgroep selecteren. Een aantal opties toegelicht:

Zelf targeten:
Op het gebied van je eigen voorkeuren, kun je een bepaalde LinkedIn gebruikersgroep selecteren die met jouw campagne in aanraking gaan komen. Het zelf targeten staat hieronder uitgelegd (Stap 2a)

-LinkedIn doelgroepen:
Bovenin zie je de button “LinkedIn doelgroepen” Hier kun je “graven” in vooraf opgestelde doelgroepen op basis van een gemeenschappelijk onderwerp. Advies als je onervaren bent: kies voor “zelf targeten”, zie stap 2a.

Door zelf te targeten, heb je verregaande invloed op de eigenschappen van de profielen die jouw campagne gaan zien.

Soms handig, vaak vervelend: LinkedIn kiest ervoor om op basis van je eerder ingevoerde gegevens én je bedrijfspagina al wat vooraf ingestelde kenmerken van de doelgroep op te geven. In alles wil LinkedIn steeds meer automatiseren. Mijn advies zou zijn om “schoon” te beginnen. Scroll dus even naar beneden, onder de vooraf gestelde doelgroep kenmerken en klik op “Doelgroep opnieuw instellen” en uncheck het vinkje bij “doelgroep uitbreiden”

Fijn zeg, rust! 🙂 Kies bij “: Wie is uw doelgroep?’ –> Doelgroep verder verfijnen (geel gearceerd)

Nu gaan we alle kenmerken van de te bereiken doelgroep invoeren.

Als locatie relevant is, kun je hier je keuzes maken. Je kunt selecteren op land, maar ook op stad / gebied. In het voorbeeld hieronder heb ik “Tilburg”  ingevoerd en krijg je de keuze tussen meer specifiek Tilburg, of min of meer regio Tilburg. Soms staat standaard “Nederland” al geselecteerd. Als je regionaal gaat selecteren, vergeet dan niet “Nederland” even te verwijderen 🙂

Denk ook even aan de instelling profieltaal. Deze staat standaard op Engels en dat is in principe prima. Dat betekent dat je, gezien de geselecteerde regio, je nu de NL profielen target én de personen in deze regio die (om welke reden dan ook) hun LinkedIn profiel in het Engels hebben staan.

Het kan zijn dat je nu nogmaals op doelgroep verfijnen dient te klikken. In deze fase zou je de opties hieronder moeten zien:

Kies voor Kenmerken van de doelgroep

Hier kun je zélf van allerhande kenmerken selecteren. Een greep:

A.           Bedrijf:

instellen van bedrijfsgrootte, invoeren van bedrijfsnamen (je kunt dus zelfs op bedrijfsnaamniveau targeten!), bedrijfstakken (!) – targeten op basis van branche / sub-branche, personeelsgroei, volgers van jouw eigen bedrijfspagina.

B.           Demografische gegevens:

Geslacht, leeftijd

C.           Opleiding:

Targeten op basis van de school waarop profielen hebben gezeten, studierichtingen en titels / graden.

D.           Ervaring:

Aantal jaren ervaring, functies en functietitels (!), senioriteitsniveau (denk aan stagiair, instapper, eigenaar), vaardigheden (!).

E.           Interesses en gedrag:

Bv werkzoekenden, maar ook binnen groepen op LinkedIn

3. Vergelijkbare groepen

Doelgroepen die je selecteert kun je opslaan. Het kan zijn dat je al campagnes draait op een eerder geselecteerde doelgroep. Met deze optie kun je vergelijkbare doelgroepen maken die net wat smaller / breder ten opzichte van de doelgroep die je eerder geselecteerd hebt.

Heel belangrijk!

Je kan meerdere kenmerken toevoegen door steeds te kiezen voor Doelgroep verder verfijnen

Als je een 2e kenmerk (of meer) toe wilt voegen, wordt het heel belangrijk dat je de juiste instelling hebt met betrekking tot EN (AND) / OF(OR). Als je per keuze ziet: “OF / OR”, dan selecteer je profielen die voldoen aan één OF meerdere selecties die je hebt gemaakt. Als je eigenschappen toevoegt en je ziet staan “OF / OR”, dan loopt het aantal profielen waarbij jouw campagne zichtbaar gaat worden, op! Immers, de profielen die je selecteert beschikken over 1 OF meerdere kenmerken die jij selecteert. (BV werkzaam in branche marketing OF / OR branche communicatie)

Als je selecteert voor “EN / AND”, dan ga jij je doelgroep verder verfijnen. Dit betekent dat het aantal personen dat onder je doelgroep valt, kleiner wordt. Je voegt dan kenmerken toe aan de al eerder geselecteerde kenmerken. De afweging tussen “EN / OF” is ontzettend belangrijk bij de selectie van je doelgroep!

Ik richt me nu op mensen met een zekere functie in de marketing EN met 5+ jaren ervaring

Per kenmerk kun je instellen of dit een “OF / OR” blijft of dat het een “EN /AND” blijft. Dat kan door vanaf het 2e kenmerk naast het gekozen kenmerken op het potloodje te klikken en op “EN (AND) / OF (OR)” te klikken en dit dan te wijzigen. Qua interface is dit best onduidelijk, dus check goed of alle kenmerken juist staan.

Resumé: “Of / OR” gebruik je als je verschillende kenmerken selecteert die niet afhankelijk zijn van elkaar (bv industrieën, branches). “EN / AND” gebruik je als je de doelgroep verder wilt verfijnen / verkleinen omdat er wél een afhankelijkheid tussen de kenmerken is.

Op basis van je instellingen, zie je rechts steeds een geschatte doelgroep grootte. LinkedIn zal ook aangeven als je doelgroep te klein is om te adverteren. Dit geeft je een indruk van het mogelijke bereik.

4. Doelgroepen excluderen

Hier kun je bepaalde selecties maken, zodat je campagne NIET wordt getoond aan deze profielen. Erg handig bijvoorbeeld om je eigen volgers uit te sluiten, of profielen met bepaalde eigenschappen die niet relevant zijn.

Nu ga je een advertentieformat kiezen. Kijk hier welk format het beste aansluit bij je campagne. De keuzes die je hebt, zijn het gevolg van onder andere je keuze bij de campagendoelstelling. Als je met je muis over een blok gaat, zie je een korte beschrijving.

Bij “Plaatsingen” kun je kiezen voor LinkedIn audience network. LinkedIn heeft een bepaald netwerk aan sites en app, waar je campagne ook verspreid kan worden. Voor meer zichtbaarheid een welkome aanvulling. Een aanname die ik nu doe is dat je dan minder grip hebt op wie jouw advertenties gaan zien.

Stap 4A: Budget

Het instellen van het budget heeft verregaande consequenties voor het geschatte aantal weergaven / kliks / leads van je campagne. LinkedIn heeft een minimumbudget van €10,- per dag nodig. LinkedIn wordt gezien als een relatief dure tool om op te adverteren. Een gemiddelde klik op je advertentie kan al snel €6,50(!) kosten. Meer hierover in de vervolgstappen.

Eerder heb je al op campagnegroep-niveau een totaalbudget ingevoerd. Dat gaan we nu verder verfijnen, door dit op campagneniveau opnieuw in te stellen. Je kan meerdere campagnes per campagnegroep hebben en per campagne een aparte start- en einddatum opgeven, inclusief aparte toewijzing van een budget.

Je kunt kiezen voor een dagbudget / totaalbudget / combinatie van beiden. Advies is, mocht je net beginnen, hier te kiezen voor dag- en totaalbudget om er zeker van te zijn dat je totaalbudget niet wordt overschreden 🙂

Tijd om even te gaan rekenen. Je hebt een totaalbudget ingevoerd en wilt een “x” aantal dagen adverteren. In eerste instantie kan je er dan voor kiezen om het totaalbudget te delen door het aantal dagen dat je online wilt. Dat bedrag kan je dan invoeren als dagbudget. Je kan ook kiezen voor alleen een totaalbudget. Door het opgeven van een totaalbudget en een begin- en einddatum, stel je de grenzen in. Echter, het kán zijn dat je campagnebudget veel eerder op is dan de ingestelde datum. Als student of “oefencampagne” zou ik je adviseren om de methode van totaalbudget / aantal dagen = dagbduget te hanteren.

Op basis van je budgetinstellingen, zie je rechts in het scherm ook dat het bereik en de kosten zich hebben aangepast aan jouw budgetinstellingen hier.

Geschatte resultaten. CTR = Click Through Rate = doorklikratio op advertentie

Stap 4B Bieden – optioneel

Je kunt hier een beetje sturen hoeveel “grip” je houdt op de bestedingen per gebeurtenis waarvoor je gaat betalen (je hebt eerder gekozen voor een doelstelling zoals meer bezoekers / conversie / zichtbaarheid). Je kunt hier onder andere kiezen voor een geautomatiseerde bieding wat betreft de kosten per gebeurtenis, of je kiest voor meer controle door te kiezen voor kostenlimiet”. Daar kun je zelf een maximum bod uitbrengen wat je wilt betalen per gebeurtenis. je ziet ook een advies van linkedIn over dit bedrag. Hoe hoger je bod, hoe meer resultaat je zult krijgen. Helaas kun je hier ook zien dat LinkedIn een hoog prijskaartje heeft per gebeurtenis. Je krijgt er wél een heel specifieke doelgroep voor terug. Het is dus aan jou om goed af te wegen of dit je geld waard is.

Alles correct ingesteld? Klik dan op volgende , zodat je jouw advertentie mag ontwerpen.

Als je nu rechtsonder op “volgende” klikt, krijg je de melding dat je doelstelling en advertentieformat niet meer gewijzigd kan worden. Klik op “opslaan”.

Je kunt nu kiezen voor het maken van een nieuwe advertentie of door bestaande content bladeren en deze content als advertentie weg te zetten.

Hier kun je een overzicht vinden van de verschillende advertentiemogelijkheden en de daarbij behorende specificaties (zoals grootte, dimensies, et cetera): Specificaties LinkedIn adverteren.

Klik op “nieuwe advertentie maken”. Je komt nu in de bewerkmodus van de advertentie.

Toelichting aanwijzers:

1: Wat je hier invoert, is voor jezelf. Op deze manier kun je advertenties structureren en bijhouden.

2: De inleidende tekst geeft je een aantal karakters die je in kunt voeren. Let wel: rechts zie je hoe jouw advertentie eruit ziet. Daar zie je dat deze introtekst na een aantal karkaters wordt afgekapt. Daar dien je wel rekening mee te houden.

3: Bestemmings URL: Hier kun je de link naar de website vermelden waar de advertentie naar dient te linken. Als je klikt op “scrapen”, dan scant LinkedIn op een mogelijke afbeelding en tekst op de genoemde website die je automatisch kunt gebruiken in je advertentie. Check in het advertentievoorbeeld of dit geschikt is. Uiteraard is dit allemaal aan te passen

4: Hier kun je een eigen afbeelding uploaden of de huidige abeelding aanpassen.

5: Op deze plek kun je de kop van je advertentie aangeven (wellicht tekstueel het meest opvallende element van je advertentie). Oproep tot actie: hier kun je een button toevoegen aan je advertentie. Denk aan opties zoals meer informatie, downloaden, solliciteren, et cetera. Denk aan de URL waar je naar verwijst en kies de juiste knop.

6: Advertentievoorbeeld: hier zie je hoe je advertentie eruit gaat zien op verschillende devices.  

Stap 5b: Advertentie toevoegen aan je campagne

Als je klaar bent, kun je de advertentie toevoegen aan je campagne. Vergeet niet deze optie aan te vinken. Op deze manier kun je dus nieuwe / andere advertenties toevoegen aan één campagne. A/B testen is hierdoor ook mogelijk.

6: LinkedIn Insight Tag

Een iets technischer verhaal, maar als je écht aan de slag wilt met LinkedIn adverteren, kun je een LinkedIn Insight Tag installeren . De LinkedIn Insight Tag is een bepaald stukje code die wordt geplaatst in de bron van jouw website. Met deze code kan LinkedIn veel beter tracken (volgen) wat mensen allemaal bekijken en doen op jouw site. Als ze daarna LinkedIn bezoeken, kun je specifieke advertenties laten zien op basis van wat men op de site heeft gedaan. Deze tag zorgt er dan voor dat je jouw campagnes veel beter aan kunt laten sluiten bij de Marketingfunnel. Retargeting is nu een optie. De basis van deze tag is dat iedereen die met een LinkedIn account jouw website bezoekt, die kun jij op LinkedIn weer targeten. Meer info over het instellen van de tag – Klik hier!

Campagnes die je dan op kunt zetten, zijn bijvoorbeeld:

-Iedereen die 65% van jouw video heeft gezien, krijgt een ad te zien met daarin een uitnodiging tot het downloaden van een e-book over datzelfde onderwerp.

-Mensen die jouw beginpagina hebben gezien en meteen zijn weggegaan, worden op LinkedIn extra geconfronteerd met een advertentie over jouw bedrijf.

Waar standaard adverteren op LinkedIn (zonder deze tag) vaak gebaseerd is op de “awareness” (prospect) fase in de funnel, kun je via de mogelijkheden van de Insight Tag, acties opzetten die veel dieper in deze funnel duiken.

de keuze die je maakt in het screenshot hieronder: