Misschien nog wel het belangrijkste om jezelf te realiseren bij influencer marketing, is dat je veel meer “koopt” dan alleen bereik via de influencer. Als jij gaat samenwerken met een influencer, ben je onlosmakelijk verbonden aan zijn / haar reputatie. Al dan niet bewust, gaan personen jouw bedrijf koppelen aan de influencer. Dit betekent dat je jezelf zeker niet alleen blind moet staren op het aantal volgers. Hieronder een aantal zaken ter afweging van het samenwerken met een influencer:
1. Doelgroep + mate van betrokkenheid
Voor elk onderwerp is er wel een influencer, daar mag je vanuit gaan. Daarom is het belangrijk om goed in de gaten te krijgen wie de volgers van de influencer zijn. Uiteraard spelen leeftijd en geslacht een rol, maar nog veel belangrijker zijn interesses en levensstijl. Het karakter en de interesses van iemand, maakt dat hij / zij een influencer gaat volgen. Lees de reacties van volgers, klik op hun profielen, om zo een goed beeld te krijgen wie deze volgers zijn. Zouden zij ook geïnteresseerd kunnen worden in jouw product of bedrijf?
Kijk ook naar hoe betrokken de volgers van de influencer zijn. Komen er veel reacties op de geplaatste content? Wat is de inhoud van deze reacties? Heb je het idee dat er een hoge binding is tussen de volgers en de influencer? Als dat zo is, draagt dit bij aan de overtuigingskracht van je campagne.
2. Imago van de influencer
Wat straalt de influencer uit? Met welke termen zou je de Influencer kunnen beschrijven? Denk aan termen als degelijk, vriendelijk, rebels, stoer, vernieuwend, formeel, analytisch, gevoelsmens, druk, rustig, et cetera. Probeer jezelf een goed beeld te vormen van de influencer en koppel dit aan het (gewenste) imago van jouw bedrijf / product? Is er een match?
3. Type content
Over welke inhoud maakt de influencer content? Het is belangrijk dat er een goede match is te vinden door aan de ene kant de content die de influencer plaatst en wat er van hem / haar verwacht wordt door de volgers… en aan de andere kant de wensen van het bedrijf. Deze match is cruciaal voor het wel of niet slagen van de campagne. Plaatst de influencer reviews? Vlogs? Foto’s? Video’s?
Fortnite is een zeer succesvolle game waar bakken geld mee wordt verdiend. Electronic Arts heeft een concurrerende game gereleased en in de week van release, hebben zij met vele game-influencers samengewerkt om de game Apex Legends bekend te maken. Tegen betaling zouden Influencers, die tóch al games streamen, Apex Legends gaan spelen. Die content sluit erg aan bij wat deze influencers dagelijks doen en door onder andere enkele dagen nummer 1 te staan op Twitch (stream platform voor games), hebben vele miljoenen volgers de game gedownload en zijn ze deze nu aan het spelen. Als je hier meer van wilt weten: https://www.newswhip.com/2019/03/influencer-marketing-apex-legends/

4. Reputatie
Dit is uiteraard verbonden aan punt 1. De vraag is natuurlijk of Queen of Jetlags geloofwaardiger is in haar content over reizen dan bijvoorbeeld Floortje Dressing. Maar ja, Queen of Jetlags spreekt dan ook een heel andere doelgroep aan. Belangrijk is dat de reputatie positief is in combinatie met jouw bedrijf. Onlangs kwam youtuber Logan Paul negatief in het daglicht, omdat hij ongepaste grappen maakte in een vlog over een vermeend Japans “zelfmoordbos”. Vele bedrijven zijn gestopt met samenwerken en na veel negatieve feedback van zijn volgers en de media, is zijn imago nog steeds “herstellende”. Aan de andere kant heb je Colin Kaepernick, American Football specialist die weigerde te knielen bij het volkslied, uit protest tegen politiegeweld tegen de zwarte Amerikanen. Mede Donald Trump was “not amused”. Nike nam veel risico door hem het nieuwe gezicht te maken van een grootschalige campagne. Mede door de reputatie van Colin, wordt Nike nu meer gezien als voorvechter voor positieve verandering en gelijkheid. Colin is een “strijder” en iemand die het durft om zich uit te spreken. Dat zijn waarden die goed bij Nike passen.
5. Bereik
Niet altijd het belangrijkste, maar voor vele bedrijven tóch een essentieel aspect is bereik. Hoeveel volgers heeft de influencer op zijn / haar verschillende kanalen? De kosten voor een samenwerking met een influencer wordt vandaag de dag vaak nog bepaald door het aantal volgers.

6. Welke media?
Welke middelen gebruikt de influencer om content op te plaatsen? Ben hier ook kritisch in, want elk middel heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen voor content. Denk aan “stories” op Instagram en Snapchat” of vlogs op Youtube. De diverse media bieden jou veel verschillende mogelijkheden om samen te werken met een influencer.
7. Agencies / bureaus
Je kunt ook diverse agencies / influencer bureaus benaderen. Zij kunnen jou helpen in het zoeken en vinden van geschikte influencers én meedenken over de content die ontwikkeld gaat worden. Enkele agencies in Nederland:
-First: https://wearefirst.nl/
-IMA: https://imagency.com/
-Scooperz: https://www.scooperz.nl/