Meteen naar de inhoud

Handleiding: Werken met Hootsuite

Inhoud

Stap 1: Maak een account
Stap 2: Verbind je social media aan je Hootsuite account
Stap 3: Kolommen opzetten
Stap 4: Berichten plaatsen via Hootsuite
Stap 5: Tips met betrekking tot Hootsuite

Hootsuite is een programma waarmee je al je social media kunt monitoren (=volgen) en kunt beheren. Vanuit Hootsuite kun je bijvoorbeeld reageren op een Tweet en alvast wat berichten inplannen die later worden geplaatst op de Facebookpagina van het bedrijf. Zo heb je één plek van waaruit je kunt werken en alles bij kunt houden. Met de gratis variant van Hootsuite kun je maximaal drie verschillende social media platformen toevoegen en beheren.

Stap 1: Maak een account aan

Ga naar https://hootsuite.com/create-free-account#/ en vul je (school)gegevens in.

Maak een account aan. Het advies is om dit account aan te maken met je schoolmailadres.

Klik rechtsboven op je account en kies “Settings” à preferences en kies als taal “Nederlands”

Stap 2: Verbind je social media accounts aan je Hootsuite account

Je gaat nu de social media accounts waar je actief op bent, koppelen aan Hootsuite. Dit stelt jou in staat om vanuit Hootsuite te werken in en aan deze social media accounts.

Klik bovenin op het menu –>  “sociaal netwerk toevoegen”

Nu selecteer je het social medium dat je toe wilt voegen. In deze handleiding leer je hoe je Twitter, Facebook en Instagram koppelt aan Hootsuite.

Klik boven weer op “sociaal netwerk toevoegen” toe en selecteer Facebook. Klik op “Verbinding met Facebook”

Je dient nu eerst met je eigen Facebook wachtwoord akkoord te geven  om Hootsuite toegang te verlenen aan dat Facebook geïntegreerd wordt.

Hootsuite vraagt nu of ze “een aanzet tot actie” mogen maken. Dat betekent dat je vanuit Hootsuite, statusupdates kunt plaatsen op je bedrijvenpagina. Geef aan dat dit kan.

Klik op “sociaal netwerk toevoegen” –> Instagram –> Verbind met Instagram. Kijk dan goed of het juiste account staat geselecteerd.

Daarna geeft Hootsuite aan wat ze allemaal “mogen” op Instagram. Geef hier goedkeuring voor. Je moet Hootsuite zien als een soort van “tussenpersoon” tussen jou en het social medium. Jij stelt e berichten op, stuurt deze naar Hootsuite en Hootsuite zet ze automatisch op je social medium.

Als laatste moet je, via Facebook, toestemming geven dat Hootsuite direct berichten op Instagram mag zetten.

Selecteer “Twitter” en zorg ervoor dat je de opties onder de knop “verbind met Twitter” uit vinkt.

Klik “verbind met Twitter” en koppel het gewenste account aan Hootsuite. Klik op “App autoriseren” Als je een melding krijgt om het sociaal netwerk over te dragen, doe dit dan.

Stap 3: Kolommen opzetten om te kunnen monitoren

Los van het feit dat je diverse social media profielen kunt beheren op Hootsuite, kun je Hootsuite ook gebruiken om te monitoren: dit betekent dat je, door het instellen van kolommen, goed bij kunt houden wat er allemaal gebeurt op social media met je bedrijf en binnen de branche. Door het instellen van kolommen krijg je meldingen als je bedrijf vermeld wordt, kun je meteen reageren mocht het nodig zijn en kun je in de gaten houden wat er zoal wordt geplaats op social media met betrekking tot een bepaald onderwerp.

Klik rechtsonder op het “+ ” teken

Het aantal klommen op Instagram is wat beperkt, daar Instagram relatief weinig functies heeft.

-Mijn berichten: Dat is wat het zegt: een overzicht van je eigen geplaatste Instagram berichten
-Ingepland: Alle berichten die je later automatisch wilt laten plaatsen
-Hashtag:    Hier kun je kolommen toevoegen met daarin alle Instagram posts van een bepaalde hashtag. Erg handig als je bepaalde onderwerpen bij wilt houden.

2. Facebook       –            kolommen toevoegen

-Tijdlijn             
Hier kun je de tijdlijn van je eigen bedrijfspagina zichtbaar maken. Ook zie je de berichten die anderen hebben geplaatst op je tijdlijn.

-Activiteit     
Hier kun je zien wat jouw activiteit is met je pagina, zoals het plaatsen van berichten, het liken van berichten, et cetera.

Als je klikt op “pagina’s” , staan automatisch al een aantal bedrijvenpagina’s vermeld die je volgt met jouw bedrijfspagina. Ook kun je hier vrij zoeken en desbetreffende pagina toevoegen.

3. Twitter          –            kolommen toevoegen  

-Startpagina:    
Alle tweets van de profielen die je volgt, zijn hier zichtbaar. Dit is te vergelijken met je nieuwsoverzicht op Twitter.

-Lijsten:                        
Hier kun je Twitterprofielen indelen in groepen (lijsten) en deze zichtbaar maken binnen Hootsuite. Stel dat je een festival organiseert. Je kunt dan alle DJ’s in een lijst zetten en een aantal muziekreviewers. Zo kun je volgen of de artiesten op je festival over jou tweeten en of bepaalde belangrijke personen over jouw festival berichten.

Klik op “lijsten”  een geef de lijst een naam (bv  “Nederlandse voetbalclubs”). Voeg de kolom toe en dan zie je een lege kolom. Klik op de 3 puntjes à voorkeuren.

Nu kun je profielen toevoegen in de lijst (let op dat je de juiste gebruikersnaam gebruikt!) en zie je de laatste tweets van alle profielen die je in deze lijst hebt gezet.

-Zoeken:           
Met de kolom “zoeken” kun je een bepaald #woord toevoegen als kolom. Dit betekent dat alle tweets zichtbaar worden met de ingestelde #. Zo hoef je niet zelf meer te zoeken op Twitter op de genoemde #, maar worden de tweets automatisch ingeladen in de aangemaakte kolom. Erg handig als je bijvoorbeeld in de gaten wilt houden wat er over je eigen bedrijf of in de branche gebeurt.

Zoek op de #(hashtag) die je wilt toevoegen als kolom en druk op enter.

Uiteindelijk krijg je op 1 scherm, van allerhande kolommen zodat je goed kunt monitoren wat er allemaal gebeurt op social media.

Stap 4: Berichten plaatsen via Hootsuite op je social media

Via Hotsuite, kun je berichten plaatsen op je gewenste social medium. je hoeft dus niet meer apart naar bijvoorbeeld Facebook of Instagram te gaan, om berichten te kunnen plaatsen. Voor Stories / reelz, dien je echt naar de Instagram app te gaan.

Klik op het “aanmaken” icoontje

Kies op welk social medium je een bericht wilt plaatsen en vul de gegevens in.

Inplannen van een bericht

Klik links in het menu op het icoontje van “inplanningen”

Links selecteer je een account waarop je een bericht wilt inplannen. Rechts selecteer je een dag en tijd waarop je een bericht gaat plaatsen.

Als je op “bericht” klikt, kun je gebruik maken van Hootsuite als berichtopsteller. Je kunt tekst en media kwijt, rechts zie je hoe jouw bericht eruit. Onderin zie je wanneer je bericht gepubliceerd gaat worden. Klik op “inplannen” om dit dan ook te doen.

Selecteer de dag en de tijd wanneer jij wilt dat het bericht geplaatst wordt op het geselecteerde medium. Let op: AM is vóór de middag. 4.00u AM is 4 uur in de nacht. 13.00u = 1u PM.

Linkverkorter

Hootsuite werkt met een linkverkorter: dat betekent dat geplaatste links op je social media, verkort kunnen worden. Hootsuite gebruikt daar “owly-links” voor. Een linkverkorter maakt, zoals gezegd, de link naar een website een stuk korter, zodat deze makkelijker te delen is. Bovendien kun je in Hootsuite statistieken bijhouden met betrekking tot deze verkorte links. Hootsuite houdt bijvoorbeeld bij hoe vaak er op de link is geklikt.

Als je een bericht plaatst met een link erin, heb je de keus om deze te verkorten naar een Owly-link. Zo kun je gebruik maken van deze functie.

Als je klikt op “shorten with Ow.ly”, zie je hieronder het resultaat. Let op dat je bericht op Facebook nu ook een link-preview bevat: een afbeelding met tekst. Als personen deze aanklikken, bezoeken ze de link die je hebt gedeeld.

Stap 5: Tips met betrekking tot Hootsuite

Werken vanuit Hootsuite

Via Hootsuite is het mogelijk om je complete social media activiteit uit te voeren. Via de aangemaakte kolommen kun je vrijwel alle functionaliteiten van het betreffende social medium gebruiken. Bij een kolom uit Twitter kun je een reactie versturen, retweeten en de tweet liken. Op Facebook kun je bijvoorbeeld direct reageren, liken of delen. Een groot gedeelte van je social media werkzaamheden kun je dus binnen Hootsuite uitvoeren. Soms loont het toch de moeite om naar het specifieke medium te gaan om daar je profiel aan te kunnen passen of bepaalde functies zoals taggen en het geven van andere emoticons, te kunnen gebruiken.