Inhoud
1. Wat zijn Adwords?
2.De juiste adwords selecteren
3. Handleiding – Opstellen van een adwordcampagne via de campagnebouwer
Inleiding
In dit hoofdstuk leer je de basistechnieken voor het toepassen van Search Engine Advertising (SEA): het advertentiegedeelte binnen zoekmachines. Je hebt eerder al geleerd dat een goede Google ranking in de zoekopdrachten een hele opgave is en vaak is dit pas na een aanzienlijk lange periode te bereiken. Als je dit wilt versnellen, kun je geld bieden voor bepaalde zoekwoorden via Google Adwords zodat je bovenaan binnen de advertentieruimte van Google komt te staan. Deze Adwords staan centraal in dit hoofdstuk.
1. Wat zijn Adwords?
Adwords zijn letterlijk advertentiewoorden. Als bedrijf betaal je voor een aantal Adwords, zodat jouw resultaat bovenaan in de advertentieruimte komt te staan als mensen zoeken op deze woorden. De zoekresultaten binnen het advertentiegedeelte worden door Google gesponsorde resultaten genoemd: een bedrijf betaalt om hierop gevonden te worden.

Google werkt volgens het CPC betalingssysteem: Cost per Click. Dit wil zeggen dat een adverteerder pas aan Google betaalt op het moment dat iemand ook daadwerkelijk op de advertentie klikt. Zo weet je zeker dat er interactie ontstaat. Aan jou de taak om mensen te laten klikken op je advertentie en daarna te bereiken wat jij als doel hebt gesteld (zoals bijvoorbeeld een aankoop, een aanvraag voor een adviesgesprek et cetera). Nu kun je misschien denken dat als je dus de hele dag op dezelfde advertentie klikt, het budget snel opraakt en je zo bijvoorbeeld je concurrenten wat geld afhandig kunt maken. Helaas gaat dat niet zo. Als je een advertentie aanklik, registreert Google je klik, je IP-nummer en je locatie. Pas de volgende dag tel je weer als unieke bezoeker en betaalt de adverteerder weer voor jouw klik.
Er zijn een aantal belangrijke voordelen te benoemen voor het gebruiken van Adwords. Hieronder een korte samenvatting;
1. Je staat bovenaan de meest gebruikte site op het gebied van zoeken.
2. Relevante resultaten. Mensen zoeken niet voor niets en jouw advertentie heeft relevantie voor degene die zoekt.
3. Flexibel budget: Je bent vrij om een budget in te stellen voor je campagne. Je kunt werken met een dagelijks budget of een budget voor de hele campagne. Bovendien kun je zélf instellen wat de hoogte van het CPC tarief is.
4. Google biedt ontzettend veel data aan, waarmee je als adverteerder erg goed kunt inschatten wat het gewenste effect van je campagne zal zijn. Denk aan het geschatte aantal vertoningen van de advertentie en het geschatte aantal kliks.
5. Er is een volledige integratie met Google Analytics. In Google Analytics kun je direct meten hoe effectief je Adword campagnes zijn en of dit geleid heeft tot meer klanten. Er wordt ook een duidelijk onderscheid gemaakt tussen organisch en gesponsord resultaat.
Een aantal nadelen zijn ook van belang:
1. Je betaalt voor te algemene zoektermen, waardoor je budget verdampt vanwege de vele kliks die niet belangrijk blijken te zijn.
2. Als je budget op is, verschijn je niet meer in de gesponsorde zoekresultaten van Google.
3. Als er flinke concurrentie is, worden Adwords erg duur. (Het bekende vraag-en-aanbod spel)
2. De juiste adwords selecteren
Doordat Google alle zoekopdrachten en kliks op zoekresultaten bijhoudt, zijn zij in staat om verregaande statistieken te geven met betrekking tot hoe vaak naar een bepaald woord wordt gezocht en hoe vaak er dan op een advertentie geklikt wordt. In deze paragraaf leer je werken met twee hulpmiddelen van Google:
Het is heel belangrijk om nu door de ogen van de potentiële klant te kijken. Hoe zou deze persoon zoeken binnen Google? Als je dat weet, kun je de juiste Adwords instellen. Er zijn een aantal hulpmiddelen om vast te stellen welke woorden je kunt gebruiken.
Het is heel verleidelijk om, als je bijvoorbeeld eigenaar van een Pizzeria in Harderwijk bent, Adword “pizza” in te stellen. Op het moment dat je dit doet, concurreer je met de grote spelers zoals een New York pizza, Dominos en Just Eat: landelijke partijen die door heel Nederland pizza’s bezorgen. Een brede Adword is vaak niet echt geschikt en bovendien erg duur: er is een zware concurrentiestrijd gaande om op deze brede woorden gevonden te worden. Het is ook niet zo dat je met één Adword al een goede campagne hebt. Iedereen zoekt weer net wat anders op het internet en het is aan jou om de juiste bundel aan zoekwoorden in te stellen als Adwords.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een autogarage. Wil je gevonden worden op Adwords zoals “auto repareren” en “autogarage”? Of duik je om de standaard adwords heen en ga je veel gerichter adverteren op specifieke reparaties als “distributieriem vervangen Tilburg” of “verlichting Peugeot werkt niet”? Er zit een groot verschil in zoekresultaten en kosten tussen deze twee “stijlen” van adwords.
2.1 Brainstormen
Noteer een kernwoord in het midden en ga vrijuit denken welke zoekopdrachten jouw potentiële bezoekers in zouden kunnen voeren in Google om zo informatie te krijgen die aansluit bij waar ze naar zoeken. Zo kom je vaak al tot een aantal interessante zoekopdrachten waar jouw website qua inhoud op aan kan sluiten.

Je kunt al gaan spelen met een bepaalde zoektype = verdere conretisering van wanneer je advertentie zichtbaar gaat worden bij welke zoekopdracht. en kleine intro, meer hierover bij het adverteren.

Breed zoeken: = standaard optie. Als iemand zoekt op: Waar kan ik uitleg over marketing vinden? –> De advertentie verschijnt, aangezien daar de 2 woorden in zitten die ik heb ingesteld als zoekwoord (namelijk marketing – uitleg.) Ook bij zoekopdrachten die betrekking hebben op deze zoekwoorden, maar anders geformuleerd, zal de advertentie verschijnen. Denk aan een zoekopdracht als Ik zoek hulp bij marketing. / Hoe word ik goed in marketing? / Wat is marketing?. Een brede associatie dus.
Zoeken op woordgroep: dan zet je jouw zoekwoord tussen aanhalingstekens “marketing uitleg“. Jouw advertentie verschijnt als de zoekopdracht verregaande raakvlakken heeft met jouw ingevoerde zoekwoorden. Het kan dus zijn dat je advertentie ook wordt getoond bij andere zoekopdrachten die qua interpretatie dicht passen bij de zoekwoorden die je zelf hebt ingevoerd.
Exact zoeken: Dan zet je jouw zoekopdracht tussen brackets, dus [marketing uitleg]. Je advertentie zal alleen zichtbaar worden bij zoekopdrachten die nagenoeg identiek zijn aan jouw ingestelde zoekwoord(en).
Hieronder zie je een brainstorm wat betreft een digitale camera, inclusief verdere verfijning van / concretisering van de zoekopdrachten.

2.2 Zoekwoorden selecteren via Google zoeksuggestie
Als je in Google een zoekwoord typt, zie je automatisch zoeksuggesties verschijnen. Dat zijn zoekopdrachten die vaak worden ingevoerd, als mensen iets zoeken naar datgene wat jij aan het invullen bent. Zie hieronder:

2.3 Google Trends
In dit programma kun je opzoeken hoe populair bepaalde zoekwoorden zijn in een bepaalde periode. Ook krijg je inzicht in “gerelateerde zoekopdrachten” en “populair + stijgende zoekopdrachten”. Dit geeft je ook inzicht in hoe mensen zoeken op Google en kun je dus gebruiken om geschikte woorden te selecteren. Als je meer wilt weten over Google Trends, kun je dat hier vinden. Wil je meteen aan de slag met het programma? Raadpleeg dan de handleiding “Google Trends uitgelegd”.

2.4 Zoekwoorden via het Adword zoekwoordplanner
Google houdt bij waar allemaal naar gezocht wordt via Google. Ze kunnen dus precies bijhouden hoe populair bepaalde zoektermen zijn en welke zoektermen gekoppeld kunnen worden aan bepaalde onderwerpen. Dit geeft jou de gelegenheid om via dit hulpmiddel, op zoek te gaan naar geschikte adwords voor je campagne.
Gebruik de volgende stappen om te begrijpen hoe je de zoekwoordplanner van Google kunt inzetten voor je adwordscampagne
1. Ga naar http://adwords.google.com en klik op het gereedschap icoontje (tools en instellingen) –> zoekwoordplanner. Kies daarna voor Nieuwe zoekwoorden ontdekken


2. Geef hier aan voor welk onderwerp je een adwordcampagne wil maken en klik op “resultaten ophalen”

3. Nu krijg je te zien welke zoekwoorden worden gebruikt bij je onderwerp.

-Zoekwoord:
Zoekwoorden die te maken hebben met je ingevulde onderwerp
-Gem. maandelijkse zoekopdrachten:
Dit is een hele grove schatting dat aangeeft hoe vaak er per maand naar het woord wordt gezocht. Als dat echt heel laag is, kun jij je afvragen of dit een geschikte Adword is. Dat ligt aan jouw onderwerp. Als je iets heel specifieks verkoopt, is dit zoekvolume ook laag.
-Concurrentie:
Hier staat aangegeven of er (relatief) veel andere bedrijven op dit zoekwoord gevonden willen worden. Let wel: als je zoekvolume erg laag is en er zijn bijvoorbeeld twee andere bedrijven die ook op dit zoekwoord gevonden willen worden, dan is de concurrentie automatisch hoog (zie hierboven bijvoorbeeld bij het woord “grote pizza”. Bij het zoekwoord “eten bestellen” zijn er veel meer maandelijkse zoekopdrachten en naar verhouding kunnen dus ook meer bedrijven met dit woord adverteren.
-Bod (laag / hoog bereik):
Dit geeft de spreiding aan van de maximale kosten per klik (CPC = Cost per Click) met betrekking tot het doel wat je stelt. Als je een hoog bereik wilt hebben, moet je meer bieden om zo ook vaker zichtbaar te worden.