Meteen naar de inhoud

Handleiding – Opstellen van een adwordcampagne via de campagnebouwer

Als je wilt starten met adverteren via Google Ads, is dit een mooie plek. In het stappenplan hieronder, loods ik je door alle basisprincipes heen om zo een eerste SEA campagne op te kunnen zetten. De video hieronder is van november 2022 en is voor 85% actueel (ten opzichte van oktober 2023). De stappen onder de video, zijn van oktober 2023!

1. Maak een Google Ads account

2.Start een nieuwe campagne

3. Bieden

4. Campagne instellingen

5. Zoekwoorden opgeven

6.Advertenties maken

7. Budget

8. Resultaat + laatste controle

Ga naar ads.google.com en maak een account aan.

Als je gaat adverteren op Google, dien je een beeld te hebben van de hiërarchie van een account ten opzichte van een advertentie. Dit maakt het wat makkelijker om je account / campagne / advertenties te beheren. Hieronder staat deze hiërarchie weergegeven.

Hieronder de hiërarchie uitgelegd:

Voorbeeld 1: Campagne 1: Wintersale Levi’s:

Advertentiegroep 1: Truien –> Advertentie 1: Trui – bruin / advertentie 2: Trui – groen / advertentie 3: Trui – grijs

Advertentiegroep 2: Jeans –> Advertentie 1: Jeans – zwart

Voorbeeld 2: Campagne 1: Marathon coaching – meer bekendheid voor verschillende locaties

Advertentiegroep 1: Locatie Den Bosch – Coach Mark van Veen–> Advertentie 1: Wie is coach Mark van Veen? Advertentie 2: 15 januari stadmarathon Den Bosch – voorbereiden

Advertentiegroep 2: Locatie Tilburg – coach Elise de Knoop –> Advertentie 1: Wie is coach Elise de Knoop? / Advertentie 2: 17 maart voorbereiden Tilburg Ten Miles marathon /

Ga links in het menu naar campagnes en klik op de blauwe button “nieuwe campagne”

Je gaat nu een doelstelling kiezen voor je campagne.

Je hebt verschillende keuzes. Op basis van je gekozen doelstelling, kies je eigenlijk ook binnen welke omgevingen van Google (denk aan Adwords, Google display advertising) je kunt adverteren. Deze handleiding richt zich op Google Adwords.

De doelstellingen “Verkoop / leads / Websiteverkeer” zijn doelstellingen die je kunt selecteren voor je adwords campagne

De doelstelling “Merkbekendheid en bereik” is geschikt voor display advertising.

De optie “Campagne maken zonder vooraf ingesteld doel” geeft je maximale vrijheid en kun je van alle mogelijkheden binnen adverteren op Google tools gebruik maken.

In deze handleiding kies ik voor “websiteverkeer” wat dus betekent dat ik bezoekers, via mijn advertentie(s) naar een zekere landingspagina wil herleiden. Na deze keuze, check je even of het conversiedoel op “paginaweergaven” staat. –> Klik daarna op doorgaan.

Als je een SEA campagne wilt starten, kies je hier voor “Zoeken” / search.

Let op! Als je (ook) advertenties wilt maken voor display advertising of andere typen, raad ik je aan om een aparte campagne te maken. Elke advertentievorm zou ik in een andere campagne zetten, om zo duidelijk het onderscheid aan te houden.

Vul de homepage URL (link) in van de website waar je jouw advertentie naartoe wilt leiden. Later kan je, per advertentie, instellen wat de specifieke landingspagina en URL is voor de specifieke advertentie.

Geef je campagne een naam

Bij “bieden“ga je instellen waarvoor je gaat betalen. Op het moment dat gebeurt wat je hier instelt (bijvoorbeeld een click, of een bepaalde conversie – call-to-action), dan gaat er een bepaald bedrag af van je advertentiebudget. Als je niet direct iets verkoopt, geen specifieke actie hebt die je van je doelgroep wilt (zoals bijvoorbeeld het invullen van een emailadres,) raad ik je aan om hier te kiezen voor “klikken” Je gaat dan betalen per klik op je advertentie. De optie : conversie” is meer geschikt voor gevorderden, omdat je hier onder andere aan moet geven voor welke specifieke conversie je pas wilt betalen en dat vergt meet ingestelde zaken en regelingen.

Je ziet ook dat je aan kunt vinken limiet instellen met maximum bod. Dit kun je gebruiken om zo een maximum bod te doen op wat je wilt betalen. Als je dit leeg laat, gaat Google automatisch steeds een bedrag instellen, om zo je campagne op basis van je totaalbudget te optimaliseren. Maar goed, je dient dan wel een realistisch inzicht te hebben in de kosten per klik van de adwords die je in wilt stellen. Als je nog onervaren bent, laat dit maar uit staan. Je dagbudget wordt pas aangeboord door Google, als iemand daadwerkelijk klikt op je advertentie.

Ook de optie wat betreft klantacquisitie hoef je, als je nog onervaren bent, niet aan te klikken. Doe je dit wel, dan kan je budget toewijzen aan nieuwe klanten. “Nieuwe klanten” baseert Google op jouw uploads van klantengegevens en dat raken we hier niet aan in deze tutorial.

Je gaat nu je campagne verder verfijnen. Je gaat keuzes maken binnen onderwerpen als netwerk, locaties, taal en doelgroepen. Deze onderwerpen lopen we één voor één even door.

Als je een SEA campagne wilt starten, ga je adverteren binnen de gesponsorde zoekresultaten van Google. Je kunt er optioneel voor kiezen om ook in het zoeknetwerk te verschijnen. Dit zijn Google zoeksites, anders dan standaard Google.com. Om grip te houden op waar je advertentie wel / niet verschijnt, zou je dit in eerste instant kunnen negeren. Eventueel kun je er ook voor kiezen om in het display netwerk van Google te verschijnen. Dit zijn sites / apps / tools die binnen het Google netwerk vallen en ook dus gebruikt kunnen worden voor je advertentie. In eerste instantie zou ik je aanraden dit niet aan te vinken, omdat je minder grip hebt op de plaatsing van je advertenties. Bovendien maakt het je campagne wat warrig. Wil je adverteren in het Display Netwerk? Maak dan gewoon een aparte campagne aan, zodat je een goede scheiding aan houdt.

Desgewenst kun je hier selecteren binnen welk geografisch gebied je gaat adverteren. Je kunt hier locatie(s) opgeven waarbinnen je advertentie dient te verschijnen. Via “geef een andere locatie op” kun je redelijk specifiek een locatie kiezen waarbinnen je wilt adverteren. Je kunt ook locaties uitsluiten.

Google pakt dan een bepaalde plek en je kan bij “geavanceerd zoeken” desgewenst meerdere plekken toevoegen.

Kies dan eventueel voor “Straal” en selecteer hoe breed je geografische targeting gaat zijn.

Bij “locatie-opties –> targeten” kun je ook nog een keuze maken wat betreft het gedrag binnen die locatie, zoals bijvoorbeeld dat de advertentie ook zichtbaar wordt bij mensen die regelmatig op die locatie zijn.

Desgewenst kun je hier ook selecties maken op het gebied van de doelgroep en de gesproken taal.

Ook binnen Google Ads kun je (beperkt) selecties van eigenschappen maken waar je doelgroep aan dient te voldoen. Besef goed of je dit wilt: als mensen een bepaalde zoekopdracht invullen, hebben ze al interesse in zoekresultaten die hier aan voldoen. Advies is om dit te laten voor wat het is. Je kunt hier zélf zoeken naar bepaalde interessegebieden en / of je kunt selecties maken via browsen.

Mocht jij je tóch willen wagen aan doelgroepselecties, is de volgende keuze erg belangrijk:

Als je echt kiest voor targeting, dan wordt je campagne met de later in te stellen zoekwoorden, alleen getoond aan personen die voldoen aan deze selectie. Bij observatie wordt je campagne getoond aan “iedereen” die zoekt naar de later in te stellen zoekwoorden, maar wordt er wel extra data getoond (zoals Google hier stelt, ik heb daar zelf geen ervaring mee) zodat je kunt zien hoe je advertenties presteren bij personen die voldoen aan de ingestelde criteria bij “doelgroepen”.

Wellicht is het handig om een einddatum in te stellen voor je campagne en soms kan het van belang zijn om op heel specifieke tijden je advertentie zichtbaar te maken. Dat kan bij “meer instellingen”.

Selecteer hier de opties die je wilt bewerken (klik op het omgekeerde driehoekje) en stel in zoals jij denk dat dit het beste is voor jouw campagne. Een voorbeeld zie je hieronder.

Als alles is ingesteld, klik je op “volgende“.

Stap 5: Zoekwoorden opgeven

Nu is het tijd om zoekwoorden te koppelen aan je campagne en om een zichtbare advertentie te maken. Je kunt, binnen deze omgeving, op twee manieren zoekwoorden opgeven. Via krijg zoekwoordsuggesties, kun je een weblink opgeven. Google scant dan de inhoud van de site op mogelijke zoekwoorden die je kunt gebruiken voor je campagne.

Via Geef zoekwoorden op kun je zélf zoekwoorden of woordgroepen opgeven die gebruikt gaan worden binnen jouw campagne. Welke zoekwoorden zijn geschikt? Om daar meer richting in te krijgen, kun je hier klikken.

Wellicht heb je eerder al een zoekwoordenonderzoek gedaan en een hele lijst met zoekwoorden opgesteld. Probeer dan zoekwoorden die in verband met elkaar staan, te groeperen. Zo kun je dan een advertentiegroep maken, zodat je specifiek voor deze groep woorden, een advertentie kunt maken. Geef je advertentiegroep dan ook een naam.

Onder de zoekwoorden, zie je dit staan:

Hier kun je aangeven hoe breed een zoekopdracht mag zijn waarbij jouw advertentie verschijnt. Uitleg aan de hand van zoekwoord: “marketing uitleg”

Breed zoeken: = standaard optie. Als iemand zoekt op: Waar kan ik uitleg over marketing vinden? –> De advertentie verschijnt, aangezien daar de 2 woorden in zitten die ik heb ingesteld als zoekwoord (namelijk marketing – uitleg.) Ook bij zoekopdrachten die betrekking hebben op deze zoekwoorden, maar anders geformuleerd, zal de advertentie verschijnen. Denk aan een zoekopdracht als Ik zoek hulp bij marketing. / Hoe word ik goed in marketing? / Wat is marketing?. Een brede associatie dus.

Zoeken op woordgroep: dan zet je jouw zoekwoord tussen aanhalingstekens “marketing uitleg“. Jouw advertentie verschijnt als de zoekopdracht verregaande raakvlakken heeft met jouw ingevoerde zoekwoorden. Het kan dus zijn dat je advertentie ook wordt getoond bij andere zoekopdrachten die qua interpretatie dicht passen bij de zoekwoorden die je zelf hebt ingevoerd.

Exact zoeken: Dan zet je jouw zoekopdracht tussen brackets, dus [marketing uitleg]. Je advertentie zal alleen zichtbaar worden bij zoekopdrachten die nagenoeg identiek zijn aan jouw ingestelde zoekwoord(en).

Stap 6A: URL / Link naar landingspagina advertentie

Vul je uiteindelijke URL (link) in waar je advertentie naar gaat linken en waar personen die op de advertentie klikken, dus gaan landen. Eventueel kun je de URL wat meer specifiek maken, door in de URL te verwijzen naar je campagne. Daaronder bij weergavepad kun je de zichtbare link in je advertentie wijzigen. Een url als www.onlinemarketingstart.nl/campaign1_nov2023_37838 is natuurlijk niet “mooi”. Door hier één of twee woorden in te vullen die rechtstreeks in verbinding staan met jouw advertentie, wordt de advertentie ook meer relevant.

Stap 6B: Koppen instellen

Bij “koppen” kun je samenvattende woorden zetten voor je advertentie. Ze worden als lossen koppen gezien en Google zal in de advertentie, at random deze koppen aan elkaar verbinden. Je kunt er voor kiezen om de geselecteerde adword hier te gebruiken en dus te benoemen. Je ziet ook steeds rechts hoe je advertentie eruit komt te zien (op verschillende devices). Hieronder volgen tips met betrekking tot het instellen van koppen:

Desgewenst kun je enkele koppen vastzetten. Denk hier goed over na, omdat Google dan minder variaties van advertenties kan maken en minder kan meten welke combinaties van koppen en beschrijvingen beter presteren. Een kop vastzetten KAN interessant zijn, als je bijvoorbeeld wil dat je naam altijd zichtbaar is in de advertentie. Vastzetten kan met het “pinnetje”.

In onderstaand voorbeeld zie je 2 variaties, waarbij “online marketing start” vastgezet is als kop 2.

Stap C: Beschrijvingen opgeven

Voeg een aantal actieve beschrijvingen toe waarin je duidelijk toelicht wat je kunt bieden in je advertentie en activeer de ontvanger tot interactie. Maximaal 90 karakters.

Uiteindelijk heb je een soort advertentie-carrousel die gaat draaien tijdens jouw campagne. Dit betekent eigenlijk dat Google via relatieve willekeur een ingevulde kop en beschrijving laat zien, die jij hebt ingevoerd. Zorg er dus voor dat alle koppen en beschrijvingen ergens met elkaar matchen en dat het inhoudelijk dus klopt. Zie ook deze toelichting bij je advertentie:

Highlights geven je de mogelijkheid om enkele handige kernzaken toe te voegen aan je advertentie. Dit kunnen enkele, bedrijfsoverstijgende, algemene zaken zijn die mensen extra kunnen overtuigen om op je advertentie te klikken. De highlights worden onder je advertentiebeschrijving getoond. Zie het voorbeeld hieronder (geel gearceerd). Meer over highlights, klik!

Stap 6E: Meer componenttypen

Een beetje een verstopte optie, maar zeer waardevol!

Je kan hier je advertentie wat uitbreiden met een extensie. Denk aan een promotie zoals een tijdelijke korting die zichtbaar wordt, een telefoonnummer of andere variant. Je advertentie kan er dan zo uit komen te zien (zie onderaan de advertentie).

Klik op meer componenttypen en kies een optie. Daarna kom je in de bewerkmodus en vul je de gegevens in zoals jij wenst. Het kan ook zijn dat de kop van je advertentie naar de url verwijst zoals je eerder hebt ingesteld en de url van de extensie naar een andere landingspagina leidt! Denk aan een Zalando die adverteert met de nieuwe wintercollectie van 2024 en in een extensie een specifieke korting opneemt voor herenjeans. Als gebruikers dan de extensie aanklikken, komen ze op de landingspagina voor deze specifieke actie, in plaats van de standaard landingspagina van de advertentie waar je in de kop naar herleidt. Rechts in beeld zie je hoe de extensie eruit gaat zien (onder de standaard advertentieruimte).

Stap 7: Budget instellen

Als je naar rechts kijkt op je scherm, zie je op basis van al je eerdere instellingen enkle geschatte bereikgegevens en budgetgegevens. Da’s even schrikken 🙂

Geen nood, want de volgende stap in je ad campagne is het instellen van een budget. Je gaat nu je dagbudget instellen.

Even opletten! Je hebt eerder misschien een begin- en einddatum opgegeven. Kijk hoeveel dagen dit zijn en maak een berekening. Mocht je geen einddatum ingesteld hebben, dan loopt de campagne door totdat jij deze ZELF stop zet!

Eerst geeft Google je enkele suggesties (slik!), maar gelukkig kan je ook zélf je dagbudget instellen.

Stel het dagbudget in dat je maximaal uit wilt geven aan je campagne. Het dagbudget dat je besteedt is niet elke dag identiek. Het dagbudget X (= keer) het aantal dagen dat je campagne draait, is wat je maximaal uit gaat geven. Maar goed, Google gaat optimaliseren en de ene dag geef je meer uit dan de andere dag. Dat ligt aan het zoekgedrag van personen en aan de optimalisatie van je advertentie. In totaal geef je dus maximaal uit: het aantal dagen dat je campagne actief is X het dagbudget.

Stap 8: Resultaat + laatste controle

Als je de advertentie hebt opgemaakt en je gaat sleutelen aan je budget, krijg je rechts in het scherm te zien wat de geschatte prestaties van je advertentie zullen zijn. CPC staat voor Cost-per-Click: dit is het bedrag dat je per klik op de advertentie, gemiddeld gaat betalen.