Je kan op verschillende manieren een Adwords campagne aanmaken.
Handleiding A – Een Google advertentiecampagne maken via “nieuwe campagne” (deze handleiding)
Handleiding B – Een Adwords campagne maken via een zoekwoordenplan
Het verschil tussen versie A en B zit hem in de ingang tot een advertentiecampagne. Bij versie A start je helemaal aan het begin in het proces van adverteren en kun je, los van een adwordscampagne, ook kiezen voor andere campagnevormen (bv: adverteren via display ads en YouTube). Met handleiding B duik je wat dieper in de tools van Google en het selecteren van juiste zoekwoorden voor je campagne (je ziet onder andere de geschatte resultaten van een zoekwoord en je hebt iets meer controle over de kosten van een zoekwoord).
Stap 1: Maak een adwords account
Ga naar adwords.google.com en maak een account aan.
Als je gaat adverteren op Google, dien je een beeld te hebben van de hiërarchie van een account ten opzichte van een advertentie. Dit maakt het wat makkelijker om je account / campagne / advertenties te beheren. Hieronder staat deze hiërarchie weergegeven.

Stap 2: Start een nieuwe campagne
Klik op de blauwe button “nieuwe campagne”

Stap 2a – Doelstellingen
Je gaat nu een doelstelling kiezen voor je campagne.

Je hebt verschillende keuzes. Op basis van je gekozen doelstelling, kies je eigenlijk ook binnen welke omgevingen van Google (denk aan Adwords, Google display advertising) je kunt adverteren. Deze handleiding richt zich op Google Adwords.
De doelstellingen “Verkoop / leads / Websiteverkeer” zijn doelstellingen die je kunt selecteren voor je adwords campagne
De doelstelling “Merkbekendheid en bereik” is geschikt voor display advertising.
De optie “Campagne maken zonder vooraf ingesteld doel” geeft je maximale vrijheid en kun je van alle mogelijkheden binnen adverteren op Google tools gebruik maken.
In deze handleiding kies ik voor “websiteverkeer”
Stap 2B – Selecteer een campagnetype
Als je een SEA campagne wilt starten, kies je hier voor “Zoeken”.

Let op! Als je (ook) advertenties wilt maken voor display advertising of andere typen, raad ik je aan om een aparte campagne te maken. Elke advertentievorm zou ik in een andere campagne zetten, om zo duidelijk het onderscheid aan te houden.
Stap 2C – Website invullen + campagnenaam
Vul de URL (link) in van de website waar je jouw advertentie naartoe wilt leiden.

Geef je campagne een naam

Stap 3: Bieden
Bij “bieden“ga je instellen waarvoor je gaat betalen. Op het moment dat gebeurt wat je hier instelt (bijvoorbeeld een click, of een bepaalde conversie – call-to-action), dan gaat er een bepaald bedrag af van je advertentiebudget. Als je niet direct iets verkoopt, geen specifieke actie hebt die je van je doelgroep wilt (zoals bijvoorbeeld het invullen van een emailadres,) raad ik je aan om hier te kiezen voor “klikken” Je gaat dan betalen per klik op je advertentie. De optie : conversie” is meer geschikt voor gevorderden, omdat je hier onder andere aan moet geven voor welke specifieke conversie je pas wilt betalen en dat vergt meet ingestelde zaken en regelingen.

Je ziet ook dat je aan kunt vinken limiet instellen met maximum bod. Dit kun je gebruiken om zo een maximum bod te doen op wat je wilt betalen. Als je dit leeg laat, gaat Google automatisch steeds een bedrag instellen, om zo je campagne op basis van je totaalbudget te optimaliseren. Maar goed, je dient dan wel een realistisch inzicht te hebben in de kosten per klik van de adwords die je in wilt stellen. Voorlopig is het voldoende om deze optie op “klikken” te laten staan. Je dagbudget wordt pas aangeboord door Google, als iemand daadwerkelijk klikt op je advertentie.

Stap 4: Campagne instellingen
Je gaat nu je campagne verder verfijnen. Je gaat keuzes maken binnen onderwerpen als netwerk, locaties, taal en doelgroepen. Deze onderwerpen lopen we één voor één even door.
Stap 4A – Netwerk
Als je een SEA campagne wilt starten, ga je adverteren binnen de gesponsorde zoekresultaten van Google. Je kunt er optioneel voor kiezen om ook in het zoeknetwerk te verschijnen. Dit zijn Google zoeksites, anders dan standaard Google.com. Om grip te houden op waar je advertentie wel / niet verschijnt, zou je dit in eerste instant kunnen negeren. Eventueel kun je er ook voor kiezen om in het display netwerk van Google te verschijnen. Dit zijn sites / apps / tools die binnen het Google netwerk vallen en ook dus gebruikt kunnen worden voor je advertentie. In eerste instantie zou ik je aanraden dit niet aan te vinken, omdat je minder grip hebt op de plaatsing van je advertenties. Bovendien maakt het je campagne wat warrig. Wil je adverteren in het Display Netwerk? Maak dan gewoon een aparte campagne aan, zodat je een goede scheiding aan houdt.

Stap 4B – Locaties
Desgewenst kun je hier selecteren binnen welk geografisch gebied je gaat adverteren. Je kunt hier locatie(s) opgeven waarbinnen je advertentie dient te verschijnen. Via “geef een andere locatie op” kun je redelijk sepcifiek een locatie kiezen waarbinnen je wilt adverteren. Je kunt ook locaties uitsluiten.


Google pakt best een breed gebied “om” de stad heen die je selecteert (Tilburg heeft echt geen 880.00 personen 🙂 ). je kunt dit veel meer specifiek maken door te kiezen voor “geavanceerd zoeken“.

Kies dan voor “Straal” en selecteer hoe breed je geografische targeting gaat zijn.

Bij “locatie-opties –> targeten” kun je ook nog een keuze maken wat betreft het gedrag binnen die locatie, zoals bijvoorbeeld dat de advertentie ook zichtbaar wordt bij mensen die regelmatig op die locatie zijn.
Stap 4C – Talen
Desgewenst kun je hier ook selecties maken op het gebied van de doelgroep en de gesproken taal.

Stap 4D – Doelgroepen
Ook binnen Google Ads kun je (beperkt) selecties van eigenschappen maken waar je doelgroep aan dient te voldoen. Besef goed of je dit wilt: als mensen een bepaalde zoekopdracht invullen, hebben ze al interesse in zoekresultaten die hier aan voldoen. Je kunt hier zélf zoeken naar bepaalde interessegebieden en / of je kunt selecties maken via browsen.

Mocht jij je willen wagen aan doelgroepselecties, is de volgende keuze erg belangrijk:

Als je echt kiest voor targeting, dan wordt je campagne met de later in te stellen zoekwoorden, alleen getoond aan personen die voldoen aan deze selectie. Bij observatie wordt je campagne getoond aan “iedereen” die zoekt naar de later in te stellen zoekwoorden, maar wordt er wel extra data getoond (zoals Google hier stelt, ik heb daar zelf geen ervaring mee) zodat je kunt zien hoe je advertenties presteren bij personen die voldoen aan de ingestelde criteria bij “doelgroepen”.
Stap 4E – Meer instellingen (datum, planning)
Wellicht is het handig om een einddatum in te stellen voor je campagne en soms kan het van belang zijn om op heel specifieke tijden je advertentie zichtbaar te maken. Dat kan bij “meer instellingen”.

Selecteer hier de opties die je wilt bewerken (klik op het omgekeerde direhoekje) en stel in zoals jij denk dat dit het beste is voor jouw campagne. Een voorbeeld zie je hieronder.

Stap 5: Zoekwoorden opgeven
Nu is het tijd om zoekwoorden te koppelen aan je campagne en om een zichtbare advertentie te maken. Je kunt, binnen deze omgeving, op twee manieren zoekwoorden opgeven. Via krijg zoekwoordsuggesties, kun je een weblink opgeven. Google scant dan de inhoud van de site op mogelijke zoekwoorden die je kunt gebruiken voor je campagne.
Via Geef zoekwoorden op kun je zélf zoekwoorden of woordgroepen opgeven die gebruikt gaan worden binnen jouw campagne. Welke zoekwoorden zijn geschikt? Om daar meer richting in te krijgen, kun je hier klikken.

Wellicht heb je eerder al een zoekwoordenonderzoek gedaan en een hele lijst met zoekwoorden opgesteld. Probeer dan zoekwoorden die in verband met elkaar staan, te groeperen. Zo kun je dan een advertentiegroep maken, zodat je specifiek voor deze groep woorden, een advertentie kunt maken. Geef je advertentiegroep dan ook een naam.
Onder de zoekwoorden, zie je dit staan:

Hier kun je aangeven hoe breed een zoekopdracht mag zijn waarbij jouw advertentie verschijnt. Uitleg aan de hand van zoekwoord: “marketing uitleg”
Breed zoeken: = standaard optie. Als iemand zoekt op: Waar kan ik uitleg over marketing vinden? –> De advertentie verschijnt, aangezien daar de 2 woorden in zitten die ik heb ingesteld als zoekwoord (namelijk marketing – uitleg.) Ook bij zoekopdrachten die betrekking hebben op deze zoekwoorden, maar anders geformuleerd, zal de advertentie verschijnen. Denk aan een zoekopdracht als Ik zoek hulp bij marketing. / Hoe word ik goed in marketing? / Wat is marketing?. Een brede associatie dus.

Zoeken op woordgroep: dan zet je jouw zoekwoord tussen aanhalingstekens “marketing uitleg“. Jouw advertentie verschijnt als de zoekopdracht verregaande raakvlakken heeft met jouw ingevoerde zoekwoorden. Het kan dus zijn dat je advertentie ook wordt getoond bij andere zoekopdrachten die qua interpretatie dicht passen bij de zoekwoorden die je zelf hebt ingevoerd.

Exact zoeken: Dan zet je jouw zoekopdracht tussen brackets, dus [marketing uitleg]. Je advertentie zal alleen zichtbaar worden bij zoekopdrachten die nagenoeg identiek zijn aan jouw ingestelde zoekwoord(en).

Stap 6: Advertentie(s) maken
Stap 6A: URL / Link naar landingspagina advertentie
Vul je uiteindelijke URL (link) in waar je advertentie naar gaat linken en waar personen die op de advertentie klikken, dus gaan landen. Eventueel kun je de URL wat meer specifiek maken, door in de URL te verwijzen naar je campagne. Daaronder bij weergavepad kun je de zichtbare link in je advertentie wijzigen. Een url als www.onlinemarketingstart.nl/campaign1_nov2023_37838 is natuurlijk niet “mooi”. Door hier één of twee worden in te vullen die rechtstreeks in verbinding staan met jouw advertentie, wordt de advertentie ook meer relevant.

Stap 6B: Koppen instellen
Bij “koppen” kun je samenvattende woorden zetten voor je advertentie. Ze worden als lossen koppen gezien en Google zal in de advertentie, at random deze koppen aan elkaar verbinden. Je kunt er voor kiezen om de geselecteerde adword hier te gebruiken en dus te benoemen. Je ziet ook steeds rechts hoe je advertentie eruit komt te zien (op verschillende devices). Hieronder volgen tips met betrekking tot het instellen van koppen:

Desgewenst kun je enkele koppen vastzetten. Denk heir goed over na, omdat Google dan minder variaties van advertenties kan maken en minder kan meten welke combinaties van koppen en beschrijvingen beter presteren. Een kop vastzetten KAN interessant zijn, als je bijvoorbeeld wil dat je naam altijd zichtbaar is in de advertentie. Vastzetten kan met het “pinnetje”.

In onderstaand voorbeeld zie je 2 variaties, waarbij “online marketing start” vastgezet is als kop 2.


Stap C: Beschrijvingen opgeven
Voeg een aantal actieve beschrijvingen toe waarin je duidelijk toelicht wat je kunt bieden in je advertentie en activeer de ontvanger tot interactie. Maximaal 90 karakters.
Uiteindelijk heb je een soort advertentie-carrousel die gaat draaien tijdens jouw campagne. Dit betekent eigenlijk dat Google via relatieve willekeur een ingevulde kop en beschrijving laat zien, die jij hebt ingevoerd. Zorg er dus voor dat alle koppen en beschrijvingen ergens met elkaar matchen en dat het inhoudelijk dus klopt. Zie ook deze toelichting bij je advertentie:



Stap 6D: Meer itemtypen

Een beetje een verstopte optie, maar zeer waardevol!
Je kan hier je advertentie wat uitbreiden met een extensie. Denk aan een promotie zoals een tijdelijke korting die zichtbaar wordt, een telefoonnummer of andere variant. Je advertentie kan er dan zo uit komen te zien (zie onderaan de advertentie).

Klik op meer itemtypen en kies een optie. Daarna kom je in de bewerkmodus en vul je de gegevens in zoals jij wenst. Het kan ook zijn dat de kop van je advertentie naar de url verwijst zoals je eerder hebt ingesteld en de url van de extensie naar een andere landingspagina leidt! Denk aan een Zalando die adverteert met de nieuwe wintercollectie van 2023 en in een extensie een specifieke korting opneemt voor herenjeans. Als gebruikers dan de extensie aanklikken, komen ze op de landingspagina voor deze specifieke actie, in plaats van de standaard landingspagina van de advertentie. Rechts in beeld zie je hoe de extensie eruit gaat zien (onder de standaard advertentieruimte).

Stap 7: Budget instellen
Je gaat nu je dagbudget instellen.
Even opletten! Je hebt eerder misschien een begin- en einddatum opgegeven. Kijk hoeveel dagen dit zijn en maak een berekening. Mocht je geen einddatum ingesteld hebben, dan loopt de campagne door totdat jij deze ZELF stop zet!
Stel het dagbudget in dat je maximaal uit wilt geven aan je campagne. Het dagbudget dat je besteedt is niet elke dag identiek. Het dagbudget X (= keer) het aantal dagen dat je campagne draait, is wat je maximaal uit gaat geven. Maar goed, Google gaat optimaliseren en de ene dag geef je meer uit dan de andere dag. Dat ligt aan het zoekgedrag van personen en aan de optimalisatie van je advertentie. In totaal geef je dus maximaal uit: het aantal dagen dat je campagne actief is X het dagbudget.

Stap 8: Resultaat + laatste controle
ALs je de advertentie hebt opgemaakt en je gaat sleutelen aan je budget, krijg je rechts in het scherm te zien wat de geschatte prestaties van je advertentie zullen zijn. CPC staat voor Cost-per-Click: dit is het bedrag dat je per klik op de advertentie, gemiddeld gaat betalen.

Check even goed de laatste zaken wat betreft je advertentiecampagne. Denk aan grammatica, spelling, extensies, et cetera. Je kunt je campagne controleren en daarna publiceren. Publiceren betekent: Live zetten!
