Inhoud
Linkstructuur van je website
Titel van je website
(Meta)beschrijving
(Meta) Tags / labels
Optimaliseren van afbeeldingen
Inhoud van je website
Usability
De grote strijd binnen SEO is het zo goed mogelijk vindbaar maken van je website. Zoals eerder uitgelegd, zijn er letterlijk honderden factoren van invloed op de rangorde in zoekmachines. Op deze pagina leer je de basis van websiteoptimalisatie en kan dienen als handleiding voor je eerste stappen in de wereld van SEO.
Er is een onderscheid te maken tussen On-Page SEO en Off-page SEO. On-page SEO is alles wat je kan doen om de inhoud en techniek van je site te optimaliseren, zodat Google jouw site beter kan plaatsen. Off-page SEO heeft met name te maken met alles behalve de inhoud en techniek van je site, namelijk: je reputatie. Je moet ervoor zorgen dat anderen naar jou verwijzen voor info over het onderwerp van je site. Jij bent “het begrip” binnen jouw onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan een Rabobank: zij zijn vaak het eindstation voor iemand die informatie wil over een Hypotheek.
Belangrijke uitgangssituatie:
De technieken in deze paragraaf staan allemaal verbonden met elkaar. Een website met een goede link wordt niet automatisch beter in de rangorde van Google geplaatst. Vele andere factoren zijn daar ook van afhankelijk, zoals de inhoud van de website. Het verbeteren van onderstaande factoren kan wél een positieve invloed hebben op deze rangorde.
Relevantie – On-page SEO: Linkstructuur van je website
Elke website heeft een bepaalde URL (Uniform resource locator) waarop mensen de website kunnen zoeken (bijvoorbeeld http://www.nu.nl) . Als je zaken toevoegt aan de website zoals pagina’s en artikelen, breidt deze URL (de link) zich elke keer uit. De link naar je website heeft grote invloed op de zoekresultaten binnen Google. De gebruikte URL heeft invloed op de relevantie van de zoekresultaten ten opzichte van de zoekopdracht. Er is namelijk een grote kans dat de URL direct verband houdt met de inhoud van deze website. Heel belangrijk is dat het kernwoord waarop jij gevonden wilt worden, als eerste in je linkstructuur terug komt.
Voorbeeld 1: Een website over parfums met de URL www.parfumlover.nl heeft meer relevantie voor Google (en gebruikers!) dan een website als www.smellgreat.nl . Dit staat natuurlijk los van de gedeelde inhoud op de websites (Beide websites zijn fictief).
Voorbeeld 2: Een artikel over de Playstation 4 op www.eurogamer.nl heeft meer kans op een hoger zoekresultaat als de link van het artikel is: www.eurogamer.nl/prijsverlaging-playstation 4 in plaats van www.eurogamer.nl/articleid=546 (websites zijn fictief)
Deze linkstructuur is ook direct zichtbaar in de Google zoekresultaten en dus ook mede bepalend voor een gebruiker of hij wel of niet op het zoekresultaat klikt. Een belangrijk advies is dan ook om de linkstructuur zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de inhoud van de website / het artikel.

Zoekopdracht in combinatie met de URL structuur (zoekopdracht was: “best Playstation 4 games)
On-page SEO: Titel van je website / pagina / artikel
Elke website heeft een bepaalde titel. Een goede titel legt in een korte zin uit wat bezoekers kunnen verwachten van de website. Deze titel is zichtbaar in de bovenste balk van diverse webbrowsers zoals Google Chrome en Internet Explorer. De wijze waarop de titel beschreven is, wordt ook op deze manier door Google geïndexeerd. Als je een bericht op je website plaatst en voorziet van een titel, doe je er goed aan om het kernwoord in deze titel te vermelden. Zet dit kernwoord aan het begin van je titel. Zorg ook voor een goede afstelling van de titel en de inhoud van je artikel: De titel moet de lading dekken. Als jouw titel de reden is dat mensen je pagina bezoeken, moet je de bezoeker ook voorzien in die reden! Hier komen we dus weer uit bij prioriteit nummer 1: unieke, relevante content!

Je begrijpt dat als gebruikers een zoekopdracht invoeren, je meer kans hebt dat jouw website hoog in de rangorde komt als jouw titel goed aansluit op de gemiddelde zoekopdrachten.
Tips:
1. Het kernwoord zo dicht mogelijk aan het begin van de titel terug laten komen.
2. Google heeft ongeveer 60 karakters ruimte, voordat de titel automatisch wordt afgekapt. Houd je dus aan dit limiet. Ook je URL telt mee in deze 60 karakters.
3. Vele website-bouw-methodes zoals WordPress en blogdiensten gebruiken de titel die je geeft aan een artikel, direct als website titel. Zorg er dus voor dat je titel voor je bericht, voldoet aan de eerder genoemde tips. (Vaak is de URL structuur nog aan te passen)
On-page SEO: (Meta) Beschrijving
Als je zoekt op Google, krijg je naast de titel ook een beschrijving te zien van de gevonden pagina. Deze beschrijving is een belangrijk punt waarop potentiële bezoekers jouw site of die van een ander bezoekt. Deze beschrijving dient dus duidelijk inzicht te geven in de verdere inhoud van de betreffende pagina. Het aantal karakters is een belangrijke graadmeter om in de gaten te houden. Gebruik maximaal 160 karakters, anders kapt Google de metabeschrijving automatisch af. Zorg er in ieder geval voor dat in je eerste paar zinnen, de inhoud van de pagina meteen duidelijk is. Als je geen metabeschrijving toevoegt, doet Google dat vaak automatisch voor je door de eerste zinnen van je webpagina te vermelden.

On Page SEO: (Meta) Tags / Labels
Tags zijn samenvattende woorden die je kunt koppelen aan de inhoud van je website. Een aantal jaren geleden wierp het vruchten af als je artikelen opstelde waarin erg vaak dezelfde woorden werden vermeld. Erg irritant voor de leesbaarheid van de artikelen, maar wel goed voor je Google ranking. Google heeft dit erkend en sinds een aantal updates is het belang van tags, in combinatie met het vele gebruik van deze woorden in artikelen, een stuk minder belangrijk geworden voor de rangorde binnen Google. Tóch is het aan te raden om een aantal tags toe te voegen aan je website / gepubliceerde artikelen. Google kan je website beter indexeren (=indelen in de juiste categorieën) en daarnaast zorgt het ervoor dat gerelateerde artikelen / informatie op je website, beter vindbaar zijn binnen je eigen site. Als een gebruiker bijvoorbeeld een artikel op je website leest over parfum en hij klinkt daarna op de tag parfum, laat de website alle artikelen zien waar dezelfde tag is gebruikt. Denk aan de term hashtag binnen Social Media. Net als hashtags: ga ze niet spammen.
Een beetje ontwikkelde blogdienst als WordPress en Blogspot van Google, stellen je in staat om via een optie deze tags toe te voegen.

On-page SEO: Optimaliseren van afbeeldingen
Ook afbeeldingen worden opgenomen in zoekresultaten en geven extra informatie over de inhoud van websites. Afbeeldingen kunnen dan ook voorzien worden van titels en een beschrijving. Het belangrijkste met het benoemen van afbeeldingen op je website, is dat je een titel en beschrijving invult waardoor Google een beschrijvende verklaring heeft van wat er op de afbeelding staat. Dat kan Google namelijk niet zelf. Vele blogdiensten bieden mogelijkheden aan om een titel en een beschrijving toe te voegen aan geüploade afbeeldingen.

On-Page SEO: Inhoud van je website
Het allerbelangrijkste is dat je unieke en goede content (=inhoud) biedt op je website. Mensen zoeken naar oplossingen voor vragen / problemen, mensen zoeken naar info voor vermaak. Als jij biedt wat mensen willen vinden, zal je zien dat dit resultaat boekt. Dit gebeurt niet van de één op de andere dag. Het is een lang traject en gaat vaak gepaard met kleine stappen.
On-Page SEO: Usability
Op deze website wordt ook gesproken over de term usability: De bruikbaarheid van je site. Als je een site hebt die qua techniek en inhoud goed is, kan Google je daar voor belonen. Zaken die een positieve of negatieve invloed kunnen hebben op je SEO resultaat zijn:
-Laadsnelheid
-Inhoud
-Optimalisatie afbeeldingen