Meteen naar de inhoud

Werken aan relevantie – welke zoekwoorden?

Inhoud

Brainstormsessie
Google zoeksuggesties + Google gerelateerde zoekopdrachten
Ubersuggest
Google zoekwoordplanner
Google Search console
Short tail zoekopdrachten VS Longtail zoekopdrachten

Als eerste dien je te bepalen op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Probeer goed in te schatten wat de belangrijkste kernwoorden zijn voor je site en per kernwoord ga je bedenken hoe iemand op Google zoekt naar jouw onderwerp. Als je hier inzicht in krijgt, kun jij je site bouwen en vullen met deze woorden. Zo zorg je ervoor dat je site goed aansluit bij datgene waar mensen naar zoeken en heb je kans om beter gevonden te worden.

Een brainstormsessie kan je helpen, zoals hieronder

1. Brainstormsessie zoekwoord / zoekopdracht

Noteer een kernwoord in het midden en ga vrijuit denken welke zoekopdrachten jouw potentiële bezoekers in zouden kunnen voeren in Google om zo informatie te krijgen die aansluit bij waar ze naar zoeken. Zo kom je vaak al tot een aantal interessante zoekopdrachten waar jouw website qua inhoud op aan kan sluiten.

2. Google zoeksuggesties + gerelateerde zoekopdrachten

Een ander hulpmiddel is om je kernwoord in Google in te voeren. Google geeft dan automatisch zoeksuggesties op basis van jouw zoekwoord, zie hieronder:

Als je, nadat je de zoekresultaten van pagina 1 hebt bekeken, naar beneden scrolt, zie je de gerelateerde zoekopdrachten staan. Dit zijn zoekopdrachten die te maken hebben met de eerder ingevoerde zoekopdracht en kunnen jou helpen bij het bepalen waar personen naar zoeken.

3. Ubersuggest

Een andere tool die deels gekoppeld is aan de zoekwoordplanner van Google, is Ubersuggest. Deze tool geeft je inzicht in de populariteit van ingevoerde zoekwoorden, zoeksuggesties die te maken hebben met het ingevoerde zoekwoord en de gemiddelde kosten als je voor SEA zou kiezen. Daarnaast probeert de tool ook inzicht te geven in de doelgroep die zoekt naar het ingevulde zoekwoord.  Met een score van 1 – 100 geeft de tool ook aan hoe de “SEO moeilijkheidsgraad” is. Dit wil zeggen dat de tool aangeeft hoeveel concurrentie er is om gevonden te worden op dit zoekwoord. Ubersuggest is hier (gratis) te gebruiken: Ubersuggest.

Een fantastisch hulpmiddel is de Google Zoekwoordplanner. Dit is een hulpmiddel om de juiste Google Adwords te selecteren voor je adwords-campagne op Google, maar kan ook gebruikt worden om te ontdekken waar mensen op zoeken binnen jouw onderwerp. Ga rechtsboven naar Tools en instellingen –> Zoekwoordplanner –> Nieuwe zoekwoorden ontdekken

Hier kun je een zoekwoord invoeren dan dan krijg je zoeksuggesties te zien met de geschatte resultaten / voorspellingen.

-Zoekwoord:                  
Zoekwoorden die te maken hebben met je ingevulde onderwerp

-Gem. maandelijkse zoekopdrachten:    
Dit is een hele grove schatting dat aangeeft hoe vaak er per maand naar het woord wordt gezocht. Als dat echt heel laag is, kun jij je afvragen of dit een geschikte Adword is. Dat ligt aan jouw onderwerp. Als je iets heel specifieks verkoopt, is dit zoekvolume ook laag.

-Concurrentie:               
Hier staat aangegeven of er (relatief)  veel andere bedrijven op dit zoekwoord gevonden willen worden. Let wel: als je zoekvolume erg laag is en er zijn bijvoorbeeld twee andere bedrijven die ook op dit zoekwoord gevonden willen worden, dan is de concurrentie automatisch hoog (zie hierboven bijvoorbeeld bij het woord “grote pizza”. Bij het zoekwoord “eten bestellen” zijn er veel meer maandelijkse zoekopdrachten en naar verhouding kunnen dus ook meer bedrijven met dit woord adverteren.

-Bod (laag / hoog bereik):
Dit geeft de spreiding aan van de maximale kosten per klik (CPC = Cost per Click) met betrekking tot het doel wat je stelt. Als je een hoog bereik wilt hebben, moet je meer bieden om zo ook vaker zichtbaar te worden.

5. Google Search Console

Een geweldige tool is Google Search console ( https://search.google.com/search-console/about?hl=nl ) . Als je dit programma koppelt aan je website, kun je zien in welke mate je vindbaar bent binnen Google en via welke zoekwoorden je gevonden wordt. Op basis van de zoekwoorden / opdrachten waarop je gevonden wordt, kun je uiteraard beter je inhoud aan laten sluiten.

De genoemde tools bieden je veel mogelijkheden om goed te achterhalen waar mensen naar zoeken, binnen het onderwerp van jouw website / webshop. Door hier meer inzicht in te krijgen, kun je jouw website verbeteren. Denk aan het optimaliseren van je inhoud (beter aan laten sluiten op de woorden waar men naar zoekt), en het technisch verbeteren van je website. Daar leer je in de volgende paragrafen meer over.

6. Short tail zoekopdrachten vs Long tail zoekopdrachten

Hoe zoeken mensen op Google? Het lijkt erop dat we steeds minder “efficiënt” zoeken en dat betekent dat korte, statige zoekopdrachten met wat steekwoorden, afnemen in populariteit. Het aanbod van informatie neemt enorm toe, dus met korte zoekwoorden / zoekzinnen krijg je steeds minder de informatie die je écht zoekt. Je kunt dan ook een onderscheid maken tussen short tail zoekopdrachten en long tail zoekopdrachten.

Short tail zoekopdrachten:

Dit zijn zoekopdrachten met één of enkele woorden en worden vaak gebruikt om algemene info te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de short tail zoekopdracht: Mercedes assortiment. De vraag is: zoeken mensen dan ook op die manier? Hoeveel resultaten krijg je dan wel niet? Waarschijnlijk krijg je als bezoeker erg algemene zoekresultaten en vind je niet wat je écht zoekt.

Long tail zoekopdrachten:

Dit zijn veel meer gerichte (en dus langere) zoekopdrachten, waar Google ook meer mee kan. Immers, hoe meer specifiek een zoekopdracht is, hoe gerichter Google resultaten kan tonen en jij vindt wat je wilt vinden.

Bijvoorbeeld: Wat zijn de nieuwste Mercedes modellen van 2021?

Voor je inhoud betekent dit uiteraard dat je aan kan sluiten op juist die long tail zoekopdrachten. Onder andere door spraakgestuurd zoeken, verwacht ik dat long tail zoekwoorden steeds meer aan populariteit toenemen. Het voelt ook “menselijker” om hele zinnen als zoekopdracht / zoekvraag in te dienen.

Resultaat op basis van een long tail zoekopdracht – veel meer specifiek en relevant