Meteen naar de inhoud

Handleiding: Google Analytics 4 installeren op Weebly

In dit stappenplan leer je hoe je Google Analytics 4 kunt installeren op je Weebly website. Ook leer je hoe je meerder profielen op één Google Analytics account kunt aanmaken en beheren.

A.         

Maak een Google account aan of gebruik je eigen Google account en log in met je eerder aangemaakte Google profiel en klik op aanmelden.

B.         

Ga naar: www.google.nl/analytics en klik op “inloggen bij Analytics”

Klik op account maken. het kan zijn dat je al automatisch hier naar verwezen wordt.

C.         

Nu krijg je een heel stappenplan met data die je in moet vullen. Dit doe je als volgt:

1. Bij accountnaam  kun je het beste het vak / de module invullen waarvoor je de site gaat maken. In een account kun je meerdere websites toevoegen die je kunt volgen via Analytics. Zit je op school, dan kan de naam “School” worden.

2. Vink alle opties uit en klik op volgende.

3. Maak een property. Een property kan een website zijn die je wilt volgen. Vul bij propertynaam de naam in de van de website die je toe wilt voegen. De tijdzone en valuta kun je zelf aanpassen.

Klik op volgende.

4. Bij bedrijfsinformatie kun je zelf de juiste gegevens invullen. Wat betreft het aanvinken hoe je Google Analytics wilt gebruiken: vink aan “gegevens meten op verschillende apparaten of platforms, maar eigenlijk maakt de keuze niet echt uit.

Klik op maken, zet de servicevoorwaarden op Nederland en ga akkoord met de algemene voorwaarden.

5. Nu kies je wat je wilt monitoren / bijhouden in google Analytics. Kies voor web.

Bij Website URL vul je de link in van je blog, zonder http://www. Hieronder zie je een voorbeeld. Let op dat je geen spelfout maakt, anders werkt Google Analytics niet.

Vul ook de naam van stream in en klik op stream maken.

6. Kijk bij het gereedschapsicoontje genaamd instructies voor het gebruik van tags en kies nieuwe tag op pagina toevoegen.

Klik op algemene sitetag (gtag.js)

7. Je ziet nu een code staan in het venster. Deze code dien je te kopiëren.

8. Selecteer en kopieer de tracking-code in het kader en ga naar Weebly.com

9. Ga naar Weebly.com, log in op je site en ga naar de bewerkmodus (bouwmodus) van de site waarvoor je Google Analytics wilt installeren.

10. Klik bovenin in het menu op  instellingen  en kies links in het menu de optie SEO

11. Scroll naar het vlak voor code koptekst en plak daarin de Google Analytics tracking code die je bij stap 10 hebt gekopieerd. Klik rechtsonder op “opslaan

12. Klik rechtsboven op publiceren en klik dan de blauwe link van je site aan en accepteer (voor zover je de melding rechtsonder krijgt) de cookies.

13. Ga terug naar het tabblad van Google Analytics en sluit het pop-up venster met de trackingcode. Klik links in het menu van Google Analytics op het icoontje met de klok (realtime).

14. Gefeliciteerd, vanaf dit moment houdt Google Analytics alle bezoeken op je website bij. Kijk rechtsonder in de kleinere schema’s. Zie je geen “1”, geen nood: het kan soms 24 uur of zelfs 48 uur duren voordat Google de connectie met je website en de Google Analytics code heeft gelegd.

Iemand uitnodigen als medebeheerder

Hieronder leer je hoe je iemand medegebruiker maakt van je Google Analytics profiel én hoe je meerder profielen op 1 account kunt beheren.

Je kunt iemand anders medebeheerder maken en inzage geven in je prestaties.

1. Ga linksonder in het hoofdmenu naar “beheerder”

2.klik in het op “gebruiksbeheer voor account”

3. klik rechtsboven op het blauwe “+” tekentje.

4. Kies “gebruikers toevoegen”

5. Vul het emailadres in en kies daaronder voor “lezen en analyseren” –> klik op “toevoegen’